Novosti

POZIV UDRUGAMA CIVILNOG DRUŠTVA Uključite se u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja

Utorak

Grad Ivanec zajedno s gradskom tvrtkom Poslovnom zonom Ivanec d.o.o. i Projektnim uredom za EU fondove poziva sve udruge civilnog društva da se aktivno uključe u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja 2020 (ETOR).

Osim udruga, europskoj manifestaciji posvećenoj održivom razvoju sa svojim se projektima mogu uključiti i javna tijela i agencije, istraživačke organizacije, obrazovne institucije, muzeji, zaklade, udruge i poduzeća, kao i pojedini građani, ako predloženi događaj/projekt promiče održivi razvoj.

S obzirom na navedeno, cjelokupna civilna zajednica ima priliku na europskoj razini promovirati održivi razvoj i provedbu Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Potrebno je  isplanirati aktivnosti i osmisliti projekt ili događaj koji ćete održati u tjednu Europskog tjedna održivog razvoja od 20. do 26. rujna 2020. ili u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada.

Svoju ideju možete predstavite i prijavite na sljedećoj poveznici: http://www.esdw.eu/register/.

Grad Ivanec u suradnji s Poslovnom zonom Ivanec d.o.o. također će se aktivno uključiti u Europski tjedan održivog razvoje kroz osmišljene promotivno – edukativne aktivnosti za širu skupinu korisnika (škole, udruge, poduzetnike, građane).

Konkretno, s obzirom da je sam koncept održivog razvoja relativno novi pojam s kojim šira zajednica još uvijek nije upoznata, Poslovna zona Ivanec i Projektni ured za EU fondove pripremit će edukativni materijal u digitalnom i fizičkom obliku (letke, brošure, plakate) o tome što je održiv razvoj i koji su njegovi ciljevi.

Isto tako, istaknut će kako svatko od nas doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja na europskoj razini te na koji smo način uključeni ili možemo biti uključeni u ciljeve održivog razvoja.

Kroz edukativni materijal bit će prikazani i praktični primjeri dobre prakse iz bliže okoline.

Pripremljen edukativni materijal dostavit će se na e-mail adrese škola, udruga, poduzetnika, a svima njima, kao i široj javnosti, materijal će biti dostupan i na web stranicama Grada Ivanca i Poslovne zone Ivanec d.o.o.

Manifestacija se održava šestu godinu za redom, a odaziv organizacija civilnog društva iz Europe svake je godine sve veći.   

Prošle je godine na on-line platformi ETOR-a bilo registrirano preko 5.900 događanja iz 25 zemalja, od čega 29 događanja iz Hrvatske.

17 je globalnih ciljeve održivog razvoja: Iskorjenjivanje siromaštva, Iskorjenjivanje gladi, Zdravlje i dobrobit, Kvalitetno obrazovanje, Rodna ravnopravnost, Pitka voda i higijenski uvjeti, Pristupačna i čista energija, Dostojanstven rad i gospodarski rast, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti, Održivi gradovi i održive zajednice, Odgovorna potrošnja i proizvodnja, Odgovor na klimatske promijene, Život ispod vode, Život na kopunu, Mir i pravda/snažne institucije te Partnerstvo za ciljeve.

Aktivnim sudjelovanjem u obilježavanju tjedna održivog razvoja udruge, ali i ostali prihvatljivi dionici, dobivaju izvrsnu priliku za promociju i vidljivost svojeg rada i djelovanja na nacionalnoj i europskoj razini.

Sudjelovanjem daju pozitivan doprinos najvažnijem horizontalnom načelu Europske unije.

Osim toga sa svojim projektima postaju dio velike europske inicijative, daju podršku definiranim ciljevima održivog razvoja, osmišljen projekt i događaj bit će vidljiv tisućama ljudi, a svi sudionici dobit će pristup logotipima i letcima ETOR-a, kako bi promovirali svoj događaj.

ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice je koordinator ove inicijative u Hrvatskoj.

Više informacija o navedenom događanju dostupno je u letku na kraju teksta.

Za svu pomoć oko razrade i osmišljavanja, ali i oko prijave projekta ili događanja možete se javiti Projektom uredu za EU fondove na e-mail: [email protected] ili na broj telefona 645-435.

print