BFC

BFC

Gradu Ivancu ponovno dodijeljen certifikat BFC SEE (Business Friendly Certificate In South East Europe)

 

Grad Ivanec već je niz godina orijentiran prema svom najvažnijem strateškom cilju – stvaranju povoljne poslovne klime za biznis te za nova ulaganja domaćih i stranih poduzetnika.

U želji da potencijalnim novim investitorima i domaćim poduzetnicima  pruži dimenziju više, Grad Ivanec je projekt “business friendly”, odnosno stvaranje povoljnog poslovnog okruženja proteklih godina postavio kao glavni credo svoga rada i poslovanja.

U svom pristupu cjelokupnoj poslovnoj i gospodarskoj tematici, Grad primjenjuje standarde stečene u postupku međunarodnog priznatog certifikacijskog projekta BFC (Business Friendly Certificate In South East Europe).

Znak BFC-a Grad Ivanec je prvi put stekao u pilot projektu provedenom u Hrvatskoj 2013. godine te se njime uvrstio u malobrojnu obitelj certificiranih gradova u Jugoistočnoj Europi.

U zahtjevnom postupku recertifikacije Ivanec je 2017. godine ponovno dobio znak BFC-a i time postao prvi Grad u Hrvatskoj koji je certifikat potvrdio i drugi put.

 

Potvrđeno je to i dopisom Verifikacijske komisije u kome stoji sljedeće:

„Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je Grad Ivanec na verifikaciji ostvario konačni rezultat od 92,8% koji je potvrđen i jednoglasnom odlukom Regionalnog vijeća Programa certifikacije BFC SEE čime Grad Ivanec ponovno potvrđuje da je grad s povoljnim poslovnim okruženjem. 
Priloženo Vam šaljemo finalni izvještaj verifikacijskog tima, te Vam u ime Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci i svih naših partnera i suradnika na Programu, želim uputiti najiskrenije čestitke na ostvarenom rezultatu. Iznimno nam je drago da su članovi Verifikacijske komisije i Regionalnog vijeća prepoznali trud, rad i angažman Vašeg tima.
Veselimo se daljnjoj zajedničkoj suradnji.  Nadamo da će biti u jednakoj mjeri uspješna kao i dosadašnja“ – ističe se u dopisu koji potpisuje Ana Marija Sikirić iz Centra za lokalni ekonomski razvoj d.o.o. Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

Podsjećamo, Grad Ivanec je znak BFC-a prvi put stekao u pilot projektu koji je u Hrvatskoj, u suradnji njemačke Vlade i partnera, prvi put proveden 2013. godine, s postotkom ispunjenosti zadanih kriterija od 83,8 posto.

Međutim, kako je trajanje certifikata ograničeno, Grad je u međuvremenu ušao u postupak recertifikacije. Budući da se kvaliteta lokalnog poslovnog okruženja ocjenjujem temeljem iznimno zahtjevnih 12 kriterija i više od 80 potkriterija, gradski tim je u opsežan posao na recertifikaciji i pripremi potrebne dokumentacije ušao prije godinu i pol dana.

Verifikacijski tim je u posjetu gradskoj upravi boravio 27. travnja 2017. i to je bio završni dio dugog procesa u kome je gradska uprava nizom dokumenata te načinom rada i organizacije trebala pokazati i dokazati da u svakodnevnoj praksi, kao dio tekućeg radnog procesa, doista provodi i ispunjava standarde povoljnog poslovnog okruženja.

Na bazi detaljne ocjene ispunjenosti svakog od kriterija, kao i na osnovi dostavljene dokumentacije, Finalnog evaluacijskog izvještaja, ispunjenih preporuka iz evaluacijskog izvještaja i posebno razgovora i rasprave prilikom posjeta Verifikacijskog tima, Tim je ovoga puta Gradu Ivancu dao visoku ocjenu od 92,8 %.

- Svaki kriterij ocijenjen je većom ocjenom od 50% i svi eliminacijski kriteriji su ispunjeni djelomično ili potpuno. Opći je dojam Verifikacijskog tima da je lokalna vlast ovom Programu pristupila izuzetno profesionalno, da je iskazala visoku razinu entuzijazma u ispunjenju zahtjeva postavljenih tijekom recertifikacije na unapređenju lokalnog poslovnog okruženja i da zaslužuje regionalni Certifikat za jedinicu lokalne samouprave s povoljnim poslovnim okruženjem – ističe se, među ostalim, u izvješću Verifikacijskog tima koje je ujedno u svom evaluacijskom i verifikacijskom izvještaju dalo i preporuke o tome gdje bi Grad trebao još više poraditi na prezentaciji potencijala.

Visoka ocjena i ponovno stjecanje BFC znaka veliko je priznanje gradskom timu na čelu s gradonačelnikom M. Batinićem i potvrda od strane neovisnih stručnjaka o tome da gradska uprava Ivanca u svakodnevnom radnom procesu provodi i ispunjava standardizirane norme povoljnog poslovnog okruženja ujednačene sa standardima EU.

Dodajmo svemu ovome da je Grad Ivanec prvi u Hrvatskoj koji je uspješno prošao kroz postupak recertifikacije i po drugi put stekao certifikat BFC.

---

Iz medija:

print