FDI - european cities & regions of the future 2014/2015

FDI - european cities & regions of the future 2014/2015

Britanski Financial Times svrstao Ivanec u top 10 malih gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2014./2015. (Gradovi i regije budućnosti) što ga ugledni britanski Financial Times provodi svake dvije godine, Grad Ivanec je svrstan u deset najboljih mikrogradova u Europi (do 100.000 stanovnika) u kategoriji Strategija za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja.

 

 

Takvu ocjenu donio je tim vrhunskih analitičara iz grupe Financial Timesa koja se bavi praćenjem, analizom i predviđanjima kretanja u ulagačkom sektoru. Zna li se da je riječ o jednom od vodećih svjetskih listova koji se bavi isključivo tematikom međunarodnog biznisa, financija, ekonomskim i političkim vijestima, komentarima i analizama te da takva ocjena dolazi od tima neovisnih stručnjaka, slobodno se može reći da je ovakvo rangiranje Ivanca i priznanje što će ga 12. ožujka primiti na svečanosti proglašenja najboljih u francuskom gradu Cannesu, najveće i najznačajnije što ga je Ivanec ikad dobio.

- Svrstavanje Ivanca u deset europskih gradova – i to u konkurenciji 180 gradova iz cijele Europe – koji su najviše učinili u uvođenju strategija za privlačenje i poticanje izravnih stranih ulaganja priznanje je svima u Gradu Ivancu koji su tijekom prošlih godina kroz razne projekte radili na stvaranju pretpostavki za privlačenje ulaganja. Potvrda nam je to da je na međunarodnoj razini prepoznat smjer razvitka koji smo si bili zadali najprije Gradskim operativnim planom, a sada i Strategijom razvoja grada Ivanca, i da je ocijenjen kao stimulativan za poticanje i privlačenje stranih ulaganja – izjavio je povodom dodjele priznanja gradonačelnik Milorad Batinić.

Tomu su, smatra, doprinijeli dugogodišnji napori Grada na opremanju i aktiviranju Poslovne i Industrijske zone, na formiranju učinkovite lokalne samouprave koja je u svakom trenutku na raspolaganju lokalnoj poslovnoj zajednici i potencijalnim vanjskim investitorima te na uklanjanju administrativnih zapreka i gradnji imidža Ivanca kao sredine koja je prijateljski naklonjena prema ulagačima. Svakako da je tomu uvelike doprinio i BFC znak (Bussines Friendly Certificate) kojeg je, nakon velikog operativnog rada gradskog vodstva, dijela gradskih službi i Poslovne zone Ivanec d.o.o. što je trajao gotovo godinu dana, prošle godine Grad Ivanec dobio u regionalnom projektu čije je provođenje financirala njemačka vlada.

Inače, nijednog drugog grada ili općine iz Hrvatske nema u konačnim rezultatima što ih je objavio Financial Times. Iznimka su samo dvije hrvatske županije i to Splitsko-dalmatinska i Koprivničko-križevačka, koje su svrstane među europske regije s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Na međunarodni natječaj Financial Timesa Grad Ivanec prijavio se samoinicijativno, krajem prošle godine. S obzirom na to da se u međunarodnim poslovnim krugovima ocjene Financial Timesa visoko uvažavaju i prihvaćaju kao provjereni i pouzdani analitički podaci, gradska uprava i cijeli projektni tim angažiran na promidžbi Ivanca kao bussines friendly sredine vjeruju da ovakva (besplatna!) reklama na visokoj poslovnoj europskoj razini predstavlja sjajan marketing za Ivanec i ujedno, najbolju moguću pozivnicu potencijalnim stranim ulagačima.

print