Novosti

POTPISAN UGOVOR O FINANCIRANJU AGLOMERACIJE IVANEC U Ivanec stiže bespovratnih 162,66 mil. kn iz EU i nacionalnih izvora!

Srijeda

U ivanečkoj Gradskoj vijećnici u srijedu je, 10. lipnja, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko. 

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 216,3 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 173,04 milijuna kuna, a od toga iz EU Kohezijskog fonda Ivancu stiže bespovratnih 121,1 milijuna kuna ili 70% posto. 

Ostalih 30% ili 41,56 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna RH i iz budžeta Hrvatskih voda koji će izdvojiti po 20-ak milijuna kuna, dok će dio sredstava i to 10,38 milijuna kuna za ovu investiciju izdvojiti Grad Ivanec. 

-Realizacijom ovoga projekta će se građanima Ivanca i svih naselja u obuhvatu omogućiti konačno rješenje pitanja komunalne odvodnje. Njime ne samo da će biti rekonstruirana sadašnja mreža odvodnje, već će biti izgrađeni i novi sustavi u više naselja, uključujući i transportne mreže otpadnih voda do pročistača te ispuštanje čiste vode u Bednju. Čestitam gradonačelniku Batiniću i cijelom timu na ovom golemom projektu i želim im uspjeh u izvođenju radova – poručio je ministar Ćorić.

U sklopu Aglomeracije bit će izgrađen i uređaj za pročišćivanje otpadnih voda kojim će se zaštititi sliv rijeke Bednje. S Varkomom smo riješili pitanje odlaganja mulja s pročistača Ivanec. Bednja nije rijeka s puno vode, ali područje uz rijeku karakterizira gusta naseljenost, a ovime ćemo je ekološki zaštititi – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Z. Đuroković. 

Izuzetno ponosan na ovaj projekt jest i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko.  

-Zahvaljujem Hrvatskim vodama i cijelom projektnom timu s kojim smo odradili bezbroj sastanaka  i rješavali brojne probleme i izazove. Ivkom je mala tvrtka, sa samo 19 zaposlenih, ali pred njom su – što započete, a što pred ugovaranjem – investicije vrijedne blizu 200 milijuna kuna – kazao je, među ostalim, M. Stanko.

-Ovo je najveća investicija na području grada Ivanca od osnutka RH. Njenom realizacijom će pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje s postojećih 46% doći do gotovo 80%. Za ona naselja koja nisu ušla u obuhvat Aglomeracije Ivanec također ćemo aplicirati projekte odvodnje na odgovarajuće natječaje, kako bi pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje dosegnula 93% - izjavio je gradonačelnik Batinić.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, pročelnik UO za komunalne poslove Grada Ivanca Stanko Rožman, načelnici općina Maruševec, Klenovnik i Donja Voća Damir Šprem, Mladen Blaško i Kruno Jurgec, direktor Ivkoma d.d. Edo Rajh i dr.

Prije potpisivanja ugovora, domaćini su iza zatvorenih vrata održali kraći radni sastanak s gostima te ih informirali o projektima koje Grad Ivanec, Ivkom – vode i Ivkom d.d. provode u suradnji s resornim ministarstvom, odnosno s Hrvatskim vodama.

print