Novosti

Učenici iz Ukrajine prvi put posjetili Muzej planinarstva Ivanec

Četvrtak

Muzej planinarstva su u ponedjeljak, 19. prosinca, posjetili ivanečki osnovnoškolci, među kojima su bili i učenici raseljeni iz Ukrajine.

Učenici iz Ukrajine, upisani u osmi i šesti razred Osnovne škole u Ivanec, stigli su u pratnji učiteljice Nike Druško koja za njih održava pripremnu nastavu hrvatskog jezika.

U Muzeju planinarstva dočekala ih je mag. hist. Ana Škriljevečki koja im je ukratko predstavila djelovanje Muzeja. Pogledali su i kratki film Ivanečke baštinske priče, budući da već dobro razumiju hrvatski jezik, film su mogli pratiti bez prijevoda.

Od trenutno dostupnih eksponata najveće zanimanje izazvaoje šešir s planinarskim značkama, a kroz priču i razgovor saznali su kako je nastala pjesma Poleg jedne velke gore te zašto se smatra ivanečkom himnom.

Kroz organizirani posjet ukrajinski su učenici bolje upoznali grad u kojem trenutno žive, njegovu povijest i običaje te posebice baštinu vezanu za planinarstvo, rudarstvo i mlinarstvo.

Istog dana Muzej planinarstva posjetili su učenici trećeg razreda ivanečke Osnovne škole sa svojom razrednicomMirjanom Putar. Ivanečke je učenika ipak najviše zanimao najmističniji dio ivanečke baštine – priče o copernicama na Ivančici.

print