Novosti

GRADSKA ULAGANJA IZNAD STANDARDA Za rad i opremanje DVD-ova grada Ivanca rekordnih 1,25 milijuna kn

Srijeda

-Grad Ivanec prepoznaje i cijeni činjenicu požrtvovnosti i dobrovoljnog rada vatrogasaca. Oni ne samo da su prvi koji u svakoj nevolji priskaču u pomoć građanima, već su upravo vatrogasne postrojbe te koje su osposobljene da prve interventno reagiraju u izvanrednim okolnostima. Pošto je takvih nevolja i kataklizmi sve više (potres, korona, posljedice promijenjenih klimatskih prilika), već nekoliko godina uzastopce vatrogastvo ojačavamo dodatnim izdvajanjima iz proračuna, a ove godine ulaganja namijenjena za rad DVD-ova popela su se na rekordnih 1,25 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik M. Batinić prilikom obilaska radova na dogradnji dviju vatrogasnih garaža u krugu DVD-a Ivanec.

Naime, Grad za njihovu dogradnju ove godine izdvaja 300.000 kuna, dok će ostatak od 180.000 kuna osigurati iduće godine.

Također, izdvajanjima osiguranim tijekom proteklih nekoliko godina u ukupnom iznosu od 1,45 milijuna kuna, nedavno je nabavljeno novo vatrogasno navalno vozilo za DVD Radovan. Prošle godine Grad je sa 400.000 kuna financirao nabavu navalnog vozila za DVD Margečan.

- Za rad Vatrogasne zajednice i svih 6 DVD-ova našega područja ove godine izdvajamo 670.000 kuna. Osigurali smo i dodatan standard slijedom kojeg - kao i proteklih nekoliko uzastopnih godina – osiguravamo dodatnih 100.000 kuna za pojačano opremanje svih DVD-ova. Ono što slijedi jesu ulaganja u nabavu kombi vozila za prijevoz vatrogasaca do požarišta i do mjesta tehničkih i drugih intervencija – najavio je gradonačelnik Batinić.

Gradonačelnikove riječi potvrđuje i Ivan Putarek, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Ivanca.

-U posljednjih 4 godine Grad Ivanec je, uz zalaganje gradonačelnika Batinića, u proračunu osigurao značajna dodatna financijska sredstva za opremanje DVD-ova na području grada Ivanca, u cilju poboljšanja uvjeta rada vatrogasnih postrojbi zamjenom stare i dotrajale vatrogasne opreme – ističe Putarek.

-Uz sredstva za redovnu djelatnost DVD-ova i VZ određenih odredbama Zakona o vatrogastvu, svake godine dodatno je za opremanje izdvojeno oko 100.000 kuna. U prvoj godini ovakvog modela dodatnog financiranja, nakon velikih kiša i nekoliko ozbiljnih izlijevanja vodotoka i dijelova sustava odvodnje, nabavljene su dodatne pumpe za sanaciju posljedica ovakvih nepogoda, a u godinama koje su uslijedile nabavljen je dio osobne zaštitne opreme za vatrogasce te dio armatura i drugih vrsta opreme koje postrojbe koriste u svojem djelovanju – dodaje Putarek.

Po odluci članova zapovjedništva i predsjedništva krajem 2020. godine, započet je i postupak nabave kompresora za punjenje boca aparata za zaštitu dišnih organa zrakom. Među primljenim ponudama dobavljača odabran je kompresor Bauer PE-300-VE. Ovaj vrlo vrijedni uređaj, koji komprimiranim zrakom može u vrlo kratkom vremenu napuniti 4 boce odjednom, isporučila je tvrtka VATROPROMET d.o.o. iz Zagreba, a isporučen je DVD-u Ivanec.

Potporu za njegovu nabavu u visini od oko trećine potrebnih sredstava, pružila je i Varaždinska županija.

Uređaj će, po potrebi, moći koristiti i vatrogasci iz susjednih općina i gradova i to tako da će brže napuniti boce svojih dišnih aparata nakon obavljenih intervencija, za što su ranije morali putovati u Varaždin i pritom trošili druge resurse i vrijeme.

Namjera VZ-a je da svi operativni vatrogasci, kojih je na području grada Ivanca posljednjih godina prosječno 110, u novom mandatnom razdoblju dobiju jednaku osobnu zaštitnu opremu te i na taj način pokažu jedinstvo u svojem djelovanju tijekom združenih akcija i pokaznih vježbi.

Vodstvo Zajednice zahvaljuje svima koji su prepoznali potrebe vatrogasnih postrojbi, pružili potporu nabavci spomenute opreme i tako omogućili bolju zaštitu vatrogasaca i njihovo djelovanje na korist svih sugrađana.

print