Novosti

ALARM! Direktor Varkoma Lepoglavi najavio vodu iz varaždinskih bunara! Čeka li isto i Ivanec?

Petak

Da su itekako opravdana upozorenja gradonačelnika Milorada Batinića koji učestalo ponavlja da – temeljem dosadašnjih negativnih iskustava – „ne vjeruje susjedu koju mu želi oteti vodu i dovesti svoje smeće u dvorište“ – potvrđuje i jučerašnji odgovor Varkomova direktora Brune Istera Gradu Lepoglavi, a kojim otvoreno najavljuje da će to područje dobiti vodu iz Varkomovih izvora i bunara kopanih na dubini od 100 metara.

Stoga je eksplodiralo nezadovoljstvo građana toga kraja, to više što je na području Lepoglave samo oko 5% Varkomovih priključaka, dok se ostalih 95% građana vodom s Ivančice opskrbljuje preko vodovoda Ivkom-voda Ivanec i putem lokalnih vodovoda.

No, sada bi sve to trebalo pod Varkom (takav prijedlog su u javno savjetovanje uputili Grad Lepoglava i Varkom), unatoč tomu što su se lokalni vodovodi (koji su u privatnom vlasništvu udruga građana) usprotivili tome i izričito tražili da ih se pripoji sustavu Ivkom-voda.

No, Vlada je odlučila drukčije.

Slijedom najave direktora Varkoma da će Lepoglava dobiti varaždinsku vodu (a što će zacijelo biti popraćeno i svrstavanjem u cjenik usluga Varkoma, čija je voda u startu od Ivkomove skuplja 2 kune po kubiku), s pravom se otvara i sljedeće pitanje:

Ako doista dođe do najcrnjeg scenarija i Ivkom-vode budu pripojene Varkomu, čiju će vodu piti Ivančani??

Nitrati, duboki bunari, tetrakloretani!

Citiramo što piše u financijskom izvješću Varkoma za 2020. godinu koje je u listopadu lani razmatralo Gradsko vijeće Ivanec.

U dijelu naslovljenom „Aktivnosti istraživanja i razvoja“ navodi se sljedeće:

„Kontinuirano se provode aktivnosti s ciljem sigurne vodoopskrbe i distribucije zdrave pitke vode. Razvijaju se i usvajaju tehnologije tretmana sirove vode, naročito one opterećene NITRATIMA. S tim ciljem provedeni su vodoistražni radovi te pripreme za izvedbu integriranih novih zdenaca na vodocrpilištu Varaždin, koji bi bili IZVEDENI KAO DUBLJI ZDENCI, A UZ TO IMALI VEĆ PRIPREMLJENI SUSTAV DENITRIFIKACIJE.

2020. godine završeni su radovi na izgradnji i opremanju filterskog postrojenja za UKLANJANJE TETRAKLORETANA, koji bi se koristili u slučaju da se ponove akcidenti iz 2015. godine“.

Dakle: NITRATI, DUBOKI BUNARI, SUSTAV DENITRIFIKACIJE, TETRAKLORETANI, FILTERSKA POSTROJENJA KAKO SE NE BI PONOVILI „AKCIDENTI“.

Sve to umjesto naše zdrave vode s Ivančice?

Poštovani građani, kome nas to svojom Uredbom pripaja Vlada RH?

print