Novosti

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE Ivanec spreman za pružanje utočišta izbjeglicama iz Ukrajine

Nedjelja

Sukladno naputku koji je poslan od strane Ravnateljstva civilne zaštite svim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj, Stožer civilne zaštite Grada Ivanca pristupio je provedbi mjera za mogući prihvat izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine. 

U petak ujutro održana je izvanredna sjednica Stožera, a isti dan načelnik stožera Marko Friščić, aktualni zamjenik gradonačelnika, prisustvovao je i koordinaciji koju je na istu temu sazvao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

-U prvim satima od primitka upute izradili smo popis raspoloživih objekata za prihvat te ih kategorizirali prema prioritetima korištenja. Kontaktirali smo vlasnike privatnih objekata, stručnu osobu za pružanje psihosocijalne pomoći te dvoje ljudi s Ivanečkog područja koji barataju ukrajinskim i ruskim jezikom. Od Gradskog društva Crvenog križa zatražen je popis potrepština kojima raspolažu, a informirane su i ostale interventne službe koje će se po potrebi uključivati – izjavio je Friščić

Službenih podataka o broju izbjeglica u Hrvatskoj za sada nema, kao ni podataka o njihovo kretanju prema granicama Europske Unije. 

Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj se nalazi tek manji broj onih koji su ovamo ciljano došli na poziv obitelji i poznanika, a u tranzitu se usmjeravaju na prihvatnu lokaciju na području Zagreba.

'-U ovom trenutku na području Ivanca nema izbjeglica, ali ukoliko se ukaže potreba, logistički i materijalno smo spremni pružiti dom, podršku i pomoć svima onima koji bježe pred ratnim stradanjima, u skladu s kapacitetima kojima raspolažemo. U svakodnevnom smo kontaktu s Policijskom upravom varaždinskom i Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec te zajednički koordiniramo akcije. Zahvaljujem svim članovima Stožera i gradski službama koje stoje na raspolaganju – poručio je Friščić.

Podsjećamo, tenzije u Ukrajini traju unazad nekoliko godina, a eskalirale su u noći sa srijede na četvrtak kada je ruska vojska započela vojnu invaziju u Ukrajinu.

print