Novosti

ZBOR GRAĐANA IVANCA Vodovodi su ivanečki, građani su kopali i gradili ih, a svaka kuća „davala je od sebe“!

Srijeda

Da Ivančani, blago rečeno, nisu dobro primili Uredbu Vlade RH o uslužnim područjima koja za posljedicu ima pripajanje ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda varaždinskom Varkomu i odluku ministra gospodarstva i održivog razvoja o dovozu smeća iz Grada Varaždina i 12 okolnih JLS-ova na odlagalište u Jerovcu, pokazao je jučerašnji Zbor građana sva četiri ivanečka mjesna odbora održan u Kinodvorani Ivanec.

Neki građani verbalno nisu štedjeli ni državne institucije a ni pojedine strukture u Varaždinu, smatrajući ih direktno odgovornima za situaciju u koju su doveli Ivanec i sve njegove građane.

Faktička nacionalizacija ivanečke imovine

Naglašavajući da su vodovodi ivanečki, da su sami građani kopali i gradili ih te da je svaka kuća za vodovode „davala od sebe“, naglasili su kako nitko nema pravo oduzeti građanima njihovu imovinu i tako provesti faktičku nacionalizaciju.

-Još nam i k tomu smeće budu dopeljali, a nakon kaj nam uzmu vodovode, svi građani Grada Ivanca bi trebali platiti i troškove sudskih postupaka po pitanju bala kojima je vlasnik Varkom – poručio je Boris Dukarić.

Ocijenivši da je očito da je Varkom vrlo zainteresiran za naš kapital, da su zakone institucije složile tako da njima odgovaraju, poručio je da s ljudima koji tako nastupaju prema Ivancu i kolektivnoj ivanečkoj imovini ne treba nastupati fino i dobro, već da s njima treba razgovarati na njihov način.

Koji je interes Varkoma?

U kontekstu najava aktualnog direktora Varkoma Brune Istera da će građani priključeni na lokalne vodovode u Lepoglavi (koji se sada opskrbljuju vodom s Ivančice) u sušnim mjesecima dobivati vodu iz Varkomovih varaždinskih bunara, Zvonko Videc pitao je kakva je uopće financijska opravdanost dovlačenja vode iz 30 kilometara udaljenih bunara kad ovdje imamo gravitacijski sustav (i dovoljno vode iz ivanečkih izvora na Ivančici iz kojih se može snabdijevati cijelo područje bivše Općine Ivanec, pa i šire).

Na sva ova i druga pitanja odgovarao je gradonačelnik Milorad Batinić, koji je okupljenim građanima opsežno prezentirao cjelokupnu tematiku vezanu uz vodovode i otpad te pritom pojasnio najvažnije momente i katastrofalne posljedice po interese svih građana Grada Ivanca ukoliko bi se odluke provele u djelo.

Nastavno na postavljena pitanja, Batinić je izjavio kako, temeljem dosadašnjih, vrlo negativnih iskustava sa strukturama Varkoma te sa čelnicima Grada Varaždina, nema povjerenja u njih te da, ukoliko bi zaista i došlo do pripajanja, ne može garantirati čiju će vodu piti Ivančani.

To je dokumentirao i jednostranim činom Varkoma koji je 2017. godine bez obrazloženja zatvorio ventil na „bajpasu“ u Kaniži, gdje je u Varkomove cijevi puštana voda iz sustava Ivkom-voda na Ivančici, a kojim su se prvorazrednom vodom snabdijevala naselja Jerovec, Horvatsko i Ribić Breg te Lepoglava i šire.

Od tada počinju i izražene pretenzije Varkoma na Ivkom vode i ivanečke vodovode.

Ivkom-vode su loše? Pa zašto je onda Varkom toliko zainteresiran za njih?

S obzirom na to da se i u javnosti od strane Varkoma neprestano upućuju kritike na Ivkom-vode, pri čemu ga se naziva gubitašem, nesposobnim da vodi velike investicije, s dugoročno neodrživim poslovanjem itd., postavlja se pitanje:

Pa ako je zaista ivanečko poduzeće tako loše, čemu onda takav interes Varkoma za preuzimanjem firme koja ništa ne valja?

-S obzirom na iskustvo s ljudima iz Varaždina, ja im vjerovati ne mogu. Za problem bala ne mogu kriviti gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, jer taj problem je i on dobio u nasljeđe, ali što se tiče dovoza otpada u Jerovec, prije negoli je išao đonom na Ivanec, mogao je pitati, doći i razgovarati – naglasio je Batinić.

Ivanec: Nema privatizacije vodovoda!

U Varaždinu je, kazao je, puno toga privatizirano (čak i parkovi), a bilo je i pokušaja privatizacije Varkoma.

- Što se tiče Grada Ivanca, kad su u pitanju egzistencijalne stvari kao što su voda, tu nema privatizacije. Ne možemo dopustiti da se voda privatizira! – poručio je Batinić te još jednom pozvao sve građane da potpišu peticiju.

- Peticija je glas građana i, u ovom trenutku, ključan alat za zaštitu interesa građana Grada Ivanca. Pripajanjem Ivkom-voda Varkomu gubimo naše poduzeće, a time i svaku mogućnost da sada i u budućnosti upravljamo našom vodoopskrbom i odvodnjom. Pozivam građane: Potpišite peticiju, jer što više vaših potpisa skupimo, to ćemo biti jači i glasniji! – zaključio je gradonačelnik M. Batinić.

print