Novosti

TJEDAN CRVENOG KRIŽA (8.-15. SVIBNJA) Volontiranje kao građanska vrlina i navika srca

Srijeda

Različitim volonterskim aktivnostima koje provodi na cijelom području svoga djelovanja (cijela bivša Općina Ivanec) i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec uključuje se u Tjedan Crvenog križa (8.-15. svibnja) te u akciju Hrvatske mreže volonterskih centara „Hrvatska volontira“. 

Najopsežnije aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Ivancu,trenutačno se provode na zbrinjavanju osoba izbjeglih iz ratom razorene Ukrajine, kojima se, osim prehrambenih artikala, higijenskih potrepština, odjeće i obuće, osigurava i psihosocijalna podrška kao i povezivanje osoba.

U tome GDCK Ivanec surađuje sa stožerima civilne zaštite, javnim službama, poslovnim sektorom, sa župama itd.

Veliku ulogu u uspješnom obavljanju humanitarnih aktivnosti imaju i volonteri; tijekom ove godine u razne poslove na humanitarnim zadaćama uključilo ih se blizu 40. 

Uz aktivnosti koje se provode u okolnim gradovima i općinama, u Tjednu Crvenog križa u Ivancu fokus i dalje ostaje na dostavi humanitarne pomoći raseljenima u kolektivnom smještaju u Ivancu (dom Križnjak, župni dvor Radovan) te u privatnom smještaju. 

Usto, i CK Ivanec uključuje se u edukaciju za potrebe Službe traženja, psihosocijalne pomoći i podrške u kriznim situacijama, koju organizira županijski CK. 

Ovaj tjedan se provodi i prikupljanje članarine u školama. Svi koji žele mogu postati članovi Crvenog križa te uplatom članarine podržati njegove humanitarne aktivnosti (mladi 6 kuna, odrasli 12 kuna godišnje).

Na terenu se planiraju snimiti i kratki video prilozi s ciljem animiranja mladih i odraslih na volontiranje kojim, kako se ističe u kampanji „Hrvatska volontira“, svatko može dati svoj mali osobni doprinos volontiranja kao „građanskoj vrlini i navici srca“.

print