Novosti

Za sanaciju loših županijskih cesta Grad Ivanec osigurao 500.000 kn kapitalne donacije ŽUC-u

Četvrtak

Problematika loših cesta na području grada Ivanca koje se nalaze u nadležnosti Varaždinske županije i ŽUC-a nezaobilazna je tema svake sjednice Gradskog vijeća. 

Tako je bilo i na prošloj, kada su vijećnici ponovno aktualizirali probleme županijskih cesta koji se godinama ne rješavaju te skrenuli pažnju na ozbiljne sigurnosne problema na njima.

- ŽUC je osigurao 200.000 kn za izvanredno održavanje cesta na području grada Ivanca. Samim tim naš grad je svrstan u JLS-ove s najmanjim sredstvima za njihovo održavanje. Istovremeno, Grad Ivanec daje ŽUC-u kapitalnu donaciju za te iste ceste od 500.000 kn. Zna li se što će se ove godine raditi na cestama s tim ograničenim sredstvima, koje ceste ulaze u sanaciju i slažete li se s ovakvim budžetiranjem? – pitao je gradonačelnika SDP-ov vijećnik Mihael Slunjski.

Ističući da nije zadovoljan ovakvim budžetiranjem i podsjećajući da je to već bila tema brojnih dosadašnjih rasprava, gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da je Grad Ivanec u svom proračunu osigurao 500.000 kuna kapitalne donacije ŽUC-u i to isključivo za sanaciju i poboljšanje stanja na županijskim cestama na području grada Ivanca.  

„Grad i Županija zajedno bi mogli puno napraviti na obnovi cesta“

-Možda očekujete da ću kritizirati ŽUC ili ne znam koga, međutim – ne. Osobito kad znam da raspolaže s proračunom od oko 61 milijun kuna za održavanje više od 900 km cesta na području županije! Kad se ta sredstva usporede s ostalim ŽUC-ovima, onda ispada da je to mizerija. Rješenja za ovaj problem ima i on se može riješiti, ali na nacionalnoj razini. Jedna od mogućnosti jest da se povećaju izdvajanja iz HC-a za ŽUC-ove. Da nije došlo do smanjenja izdvajanja sredstava s osnova prihoda koje ŽUC ostvaruje, on bi danas imao proračun od više od 100 milijuna kuna! Pošto je riječ o zadnjih 8-9 godina, izračunajte o kolikim je sredstvima riječ – obrazložio je Batinić.

Kada sastanak?

- Dosad sam već 4-5 puta zvao župana Anđelka Stričaka na sastanak u Ivanec kako bismo raspravili o tim, ali i drugim pitanjima. Među ostalim, da idemo zajedno u obnovu cesta te da na naših 500.000 kn još toliko izdvoji Županija. S budžetom od milijun kuna na godinu bismo tijekom iduće četiri godine zajedno mogli napraviti puno na obnovi cesta u županijskoj nadležnosti. Neke od njih su u gorem stanju nego naše najlošije nerazvrstane (gradske) ceste. Postoji i druga mogućnost, a to je da zatražimo da Županija prenese Gradu neke od sadašnjih cesta iz svoje nadležnosti, jasno, s pripadajućim sredstvima – zaključio je gradonačelnik.

Ceste u vrhu prioriteta 

Ponovno je upozorio na problematiku iznimno opasnih cesta u županijskoj nadležnosti kao što je ona kroz Horvatsko te posebno, loših županijskih cesta u Osečkoj, Vrhovcu, Škriljevcu, Vuglovcu i drugdje, koje vape za sanacijom.

Elvis Gotal (HDZ) kazao je da je na županijskoj cesti kroz Horvatsko nedavno zamalo u prometu stradalo dijete.Zanimalo ga je stoga može li se, radi povećanja sigurnosti, zacijeviti dio grabe na potezu od obrta Resto do hotela Orion.

- Problem ceste na Horvatskom nije od jučer i ukoliko od strane ŽUC-a i dalje ne bude ažurnosti, bojim se da će tako i dalje ostati. Grad Ivanec ŽUC-u već godinama ukazuje na gorući problem, a to su neprimjerene uske bankine i na hitnu potrebu gradnje nogostupa radi sigurnosti pješaka, jer se ovom dionicom odvija vrlo intenzivan promet, daleko veći nego na drugim županijskim cestama – izjavio je gradonačelnik.

Grad spreman financirati

-Ova je cesta u vrhu prioriteta i ponavljam da je Grad Ivanec spreman financijski se uključiti u projekt. Međutim, to je ŽUC-ova cesta i on je taj koji mora dati inicijativu. Postoji projekt još iz 2011., koji su Grad i ŽUC izradili za rekonstrukciju te ceste (s nogostupom s istočne strane, s odvodnjom oborinskih i fekalnih voda). Na žalost, on još uvijek stoji. Ponovno ćemo kod ŽUC-a aktualizirati pitanje ove ceste. Predsjednik MO-a Horvatsko Goran Ribić i mene je kontaktirao oko istog ovog problema, a dopise je uputio Varaždinskoj županiji, ŽUC-u, PU varaždinskoj i Gradu Ivancu – rekao je gradonačelnik te ponovno ukazao na važnost sastanka sa županom Stričakom, a koji nikako da bude realiziran.

print