Novosti

Ivanec na izložbi „Industrijska baština Hrvatskoga zagorja“ u Tehničkom muzeju u Zagrebu

Ponedjeljak

Nekadašnja industrija Ivanca i šireg ivanečkog kraja prikazana u riječi, slici i eksponatima iz privatne zbirke Borisa Jagetića Daraboša, moći će se vidjeti na izložbi „Industrijska baština Hrvatskoga zagorja“ koja se sutra, 17. svibnja, otvara u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Izložba baštine našega kraja organizirana je posredstvom Turističke zajednice grada Ivanca odabirom prepoznatljivih predmeta, fotografija, dokumenata i drugih priloga, koji dokumentiraju i predstavlja nekadašnju industriju Ivanca i okolice (rudarstvo, Varteks, Ivančica, ITAS-Prvomajska, Drvodjelac i dr.).

Bit će izložen i stari planinarski cepin iz 1929. godine, ukrašen mjedenom pločicom i na njoj stiliziranom planinom Ivančicom, čime se ujedno Ivanec ujedno turistički brendira kao Planinarski grad.

Dio izložbe koji se odnosi na Ivanec posebno je obrađen tematskim tekstovima i naglašen u katalogu izložbe.

Zastupljenost ivanečke baštine na izložbi u Tehničkom muzeju ujedno predstavlja lijepu promociju Ivanca u hrvatskoj prijestolnici, koji se time predstavlja kao grad bogate industrijske baštine i generator industrijskog napretka u Varaždinskoj županiji.

Izložba se otvara u utorak, 17. svibnja u 19 sati.

print