Novosti

U SURADNJI MINISTARSTAVA KULTURE FRANCUSKE I HRVATSKE Rendez-vous aux jardins sutra u parku Ivanec

Četvrtak

U suradnji Ministarstva kulture Francuske Republike i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Konzervatorskog odjela u Varaždinu sutra će (petak, 3. lipnja) ivanečki gradski park biti domaćin Susreta u vrtovima – Rendez-vous aux jardins.

Tema ovogodišnjih Susreta je „Vrtovi i klimatske promjene“, a s obzirom na to da su klimatske promjene posljednjih godina bitno utjecale na stanje i izgled ivanečkog parka (oluje, vjetrovi, nametnici), odabir je ove godine „pao“ na Ivanec. 

Samo događanje predviđeno je kao obilazak parka i upoznavanje njegove prirodne i kulturne baštine, povijesnog razvoja i sl. 

Susretu u vrtovima prisustvovat će učenici Osnovne škole I. K. Sakcinskog u Ivancu, koji će tom prilikom dobiti tour de park s povijesnim pregledom njegova razvoja (a potom i pokoji zadatak).

 Obilasku se mogu pridružiti i svi ostali građani zainteresirani za upoznavanje njegovih kulturnih i povijesnih vrijednosti, uz naglasak da će ih parkom provesti arheologinja i povjesničarka umjetnosti Ivančica Peharda iz Ivanca (Uprava za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel Varaždin).

Naime, francusko Ministarstvo kulture od 2003. godine, svakog prvog vikenda u lipnju u svojoj zemlji organizira Rendez-vous aux jardins i tada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji te priređuju edukativni i promotivni sadržaji namijenjeni djeci i široj publici. Zadnjih nekoliko godina događanju se priključuje i naše Ministarstvo kulture i medija, a ove godine je, među kontinentalnim destinacijama, odabir pao upravo na gradski park Ivanec.

U isto vrijeme događanje će se odvijati i na izabranoj jadranskoj destinaciji – u parku Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Početak Rendez-vousa u Ivancu je u 10.30 sati.

Prezentacija prirodne i kulturne baštine ivanečkog gradskog parka

Povezani dokumenti

print