Novosti

ZAKLADA GRADA IVANCA Nova humanitarna akcija – Pomognimo Dominiku Turčinu (8) da prohoda

Petak

- Ti si moj ponos! – kazao je nedavno ugledni ortoped dr. spec. med. Tomislav Ribičić svom malom pacijentu Dominiku Turčinu (8) iz Punikvi, ugodno iznenađen oporavkom djeteta nakon 4-satne operacije kuka u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

- A ti si moj čarobnjak, jer si mi „skinuo“ spazam (spazam=nekontrolirano grčenje u mišićima, često s oštrom boli u pogođenom mišiću) – odvratilo je dijete svom kirurgu.

Početak je to priče temeljem koje Zaklada Grada Ivanca pokreće novu humanitarnu akciju te poziva sve ljude dobra srca da pomognu kako bi ovo iznimno milo dijete dobilo šansu da prohoda i da mu se poboljša kvaliteta života.

Dva moždana udara

Nedavna teška operacija zbog iščašenja kuka (1. ožujka), nakon koje je 6 tjedana proveo u „kalupu“ od gipsa do iznad pojasa, sa stabilizatorima, tek je zadnja od nevolja s kojima se Dominik suočio u svom kratkom životu.

U dobi od samo 23 mjeseca, u 5 dana je doživio dva ishemijska moždana udara. Kad se mislima vraćaju u proteklih 6 godina i na  golgotu koju je Dominik prošao, mama Gordana (koja je tek nedavno dobila status roditelja-njegovatelja) i tata Zvonko (CNC operater u ITAS-u-Prvomajskoj) teškom mukom gutaju suze i susprežu emocije.

- „Pogođena“ mu je lijeva strana tijela (rukom i nogom se ne služi), a ubrzo su se pojavili i problemi s ravnotežom. I otad počinje i njegova i naša borba da mu omogućimo svu moguću rehabilitaciju i što kvalitetniji život – ispričali su nam roditelji te kazali da nisu htjeli poslušati savjete nekih koji su ih upućivali da se „ne muče“, već da sina naprosto stave u - invalidska kolica.

- To nije dolazilo u obzir. Odlučili smo dati doslovce sve od sebe da mu, dok je još mali, omogućimo rehabilitaciju u cilju obnove motorike. Željeli bismo samo jedno – da dijete jednog dana stane na svoje noge – kažu Zvonko i Gordana.

Dominik je tako prošao kroz dugi niz rehabilitacija u Salzburgu, Zürichu, Ljubljani, Zagrebu i drugdje, nešto uz pomoć donatora, a najviše vlastitim sredstvima, uz ogromna odricanja roditelja (u obitelji su još dvije kćeri).

Najbolje rezultate, kažu, dala je robotska neurorehabilitacija, nakon koje je poboljšanje bilo veliko, pa je Dominik već počeo voziti i specijalni biciklić. I nakon poboljšanja, dogodilo se - iščašenje kuka.

- Dominika nije boljelo, primijetili smo samo da mu je noga odjednom kraća 7-8 cm. Nakon rendgena ustanovilo se da je riječ o iščašenju i da mora na operaciju. Nakon 1,5 mjeseci gipsa i mirovanja, sada smo opet na početku i krećemo od nule, jer lijeva polovica tijela ponovno mora „naučiti“ sve što je „zaboravila“ i sada Dominik sve rehabilitacijske postupke mora iznova proći – kažu roditelji, koji su inače financijski već posve iscrpljeni, ali od borbe za Dominika ne odustaju.

Inače, djetetov mentalni status posve je očuvan. Zbog oporavka od operacije nastavu pohađa online, uz pomoć osobnog asistenta.

Prilozi s Ivanečkog kotlića – za Dominika

U želji da se djetetu omogući rehabilitacija koja bi mu pružila bolju kvalitetu života te sretnije djetinjstvo i odrastanje, pozivamo u pomoć sve naše građane

Čim Zaklada dobije i službeno odobrenje mjerodavnog državnog ureda za službeni početak akcije, objavit ćemo žiroračun za uplatu novčanih donacija.

Posebno napominjemo da će se prilozi za Dominika skupljati i na ovogodišnjem Ivanečkom kotliću koji će se održati u subotu, 25. lipnja.

Također, Grad Ivanec i Zaklada pozivaju sve organizatore manifestacija u idućim danima i mjesecima da ih usmjere humanitarno te da prikupljene priloge uplate za pomoć Dominiku.

print