Novosti

Uz glasove većine vijećnika HDZ-a, SDP-a, HSU-a i HNS-a: Zdenko Đuras (HDZ) novi predsjednik Gradskog vijeća

Utorak

Uz podršku 8 od ukupno 15 vijećnika u Gradskom vijeću Ivanec, od kojih četiri vijećnika HDZ-a, dva vijećnika SDP-a te po jednog vijećnika HSU-a i HNS-a, a uz suzdržane glasove 6 vijećnika Nezavisne liste Milorada Batinića i jedne vijećnice NS-Reformista, na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanca za novog je predsjednika najvišeg gradskog predstavničkog tijela izabran Zdenko Đuras (HDZ).

Izboru novog predsjednika prethodila su dva momenta.

Nakon 17. sjednice Vijeća održane 17. svibnja i skandaloznog istupa SDP-ova vijećnika Mihaela Slunjskog protiv aktualnog gradonačelnika, Batinićeva Nezavisna lista raskinula je suradnju sa SDP-om.

Budući da je time dotadašnji predsjednik Gradskog vijeća Dalibor Patekar izgubio podršku većine koja ga je predložila na tu dužnost, Nezavisna lista M. Batinića je 20. svibnja pismeno zatražila njegovo razrješenje te ujedno, kao kandidata za novog predsjednika Vijeća, predložila vijećnika sa svoje liste Ivana Sedlara.

Ujedno je uputila zahtjev predsjedniku da što prije sazove sjednicu Gradskog vijeća.

Nekoliko dana kasnije, 26. svibnja, Patekar je dostavio pismenu ostavku na dužnost predsjednika Vijeća.

Slijedom priprema za sjednicu Gradskog vijeća, 3. lipnja održana je sjednica odbora za Statut i Poslovnik, na kojoj je D. Patekar izjavio da ne želi sazvati sjednicu Vijeća, čak ni u slučaju da nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave (što je ušlo i u Zapisnik sjednice Odbora) utvrdi da je mora sazvati.

S obzirom na takav stav sad već bivšeg predsjednika, novu, 18. sjednicu, sazvao je potpredsjednik Gradskog vijeća Josip Grđan, koji je ujedno o svemu navedenom izvijestio Gradsko vijeće.

Sukladno odredbama Poslovnika, o podnesenoj ostavci se ne raspravlja niti odlučuje, pa je slijedom toga Gradsko vijeće donijelo Rješenje o razrješenju Dalibora Patekara dužnosti predsjednika Vijeća.

Nakon toga prišlo se izboru novog predsjednika.

Prijedlog Kluba vijećnika Nezavisne liste M. Batinića

Prijedlog da se za novog predsjednika GV-a izabere Ivan Sedlar s Nezavisne liste M. Batinića, u ime Kluba vijećnika NL-a obrazložio je vijećnik Goran Spasojević. Ističući da je riječ o osobi s dugogodišnjim vijećničkim i političkim iskustvom, znanjem i realiziranim projektima, podsjetio je da je Nezavisna lista M. Batinića politička opcija koju je na prošlim lokalnim izborima podržala većina birača.

-Smatramo da bi sve suprotno od toga bilo kontra volje većine birača, što su oni i pokazali izrazivši većinsko povjerenje Nezavisnoj listi te izboru Milorada Batinića za gradonačelnika i Marka Friščića za njegova zamjenika. Nadam se stoga da će nova većina podržati našeg kandidata i program Nezavisne liste, to više što je tijekom proteklih godinu dana od izbora već puno projekata ostvareno, neki su u tijeku, a još je više onih koji su u pripremi i tek trebaju započeti – zaključio je Spasojević te naglasio potrebu da se održi stabilna veza između Vijeća i birača.

U provedenom glasovanju Sedlar nije dobio potrebnu većinu od 8 glasova. Za njegov izbor bilo je 6 vijećnika Nezavisne liste, vijećnica NS-Reformista bila je suzdržana, a 8 vijećnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a bilo je protiv.

 

Prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a

Pošto prijedlog o imenovanju Ivana Sedlara nije prihvaćen, u nastavku sjednice je vijećnik Nikola Sedlar (HNS), u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HSU-a i HNS-a, istaknuo prijedlog da se za novog predsjednika Vijeća izabere Zdenko Đuras (HDZ).

-Smatramo da se Ivanec treba okrenuti mladim ljudima, a Z. Đuras, kao pripadnik mlađe generacije, poduzetnik i predsjednik VZ-a, dosad je pokazao da ima liderske sposobnosti. Smatramo da grad Ivanec u mnogim segmentima stoji te da nova većina u Gradskom vijeću s novim predsjednikom može „potegnuti“ i uspostaviti vertikalu i prema županiji i prema državi. Smatram da dalje trebamo krenuti hladne glave i odbaciti stranačke boje jer u protivnom Grad Ivanec neće uspjeti – izjavio je N. Sedlar te ocijenio da će, izabere li se predsjednik iz njihove opcije, buduća suradnja biti teška, jer će gradonačelnik kao izvršna vlast biti iz jedne, a vijećnička većina iz druge stranačke opcije.

SDP uz HDZ, HNS i HSU

U provedenom glasovanju Đurasa su, uz vijećnike HDZ-a, HSU-a i HNS-a, podržala i dva vijećnika SDP-a, čime ga je nova većina od 8 vijećnika izabrala za novog predsjednika Gradskog vijeća. Vijećnici Nezavisne liste i vijećnica NS-Reformista u glasovanju za Đurasa bili su suzdržani.

Novoizabrani predsjednik Z. Đuras se nakon toga obratio Gradskom vijeću:

-Proteklih dana svjedočili smo pokušajima negativne propagande u smislu slaganja neke nove gradske vlasti. Podsjećam da smo svi mi izabrani kako bismo radili u interesu građana i stoga pozivam sve gradske vijećnike da donose odluke u interesu onih koji su nas izabrali. Upućujem poziv svima – gradonačelniku, gradskim službama i svim vijećnicima, da se okrenemo budućnosti, privlačenju projekata i da svi skupa radimo na dobrobit Ivanca – poručio je novi predsjednik Gradskog vijeća.

Čestitke Z. Đurasu na izboru za predsjednika uputio je gradonačelnik M. Batinić:

-Ponovno svima upućujem isti poziv kao i na početku mandata, a to je da svi zajedno radimo u interesu Grada i građana, jer građani su ti prema kojima imamo odgovornost. Nastavit ćemo suradnju kao i do sada, putem međustranačkog vijeća, što je princip rada koji primjenjujem u svih svojih dosadašnjih pet mandata i koji se pokazao uspješnim – naglasio je Batinić.

-Nezavisna lista i dalje će ostati ono što je bila i dosad – lista vijećnika neovisnih o bilo kojoj političkoj opciji, opcija kojoj je povjerenje dala većina građana i kojoj pripadam kao neovisni aktualni gradonačelnik. Što se tiče suradnje s predsjednikom Gradskog vijeća, ne vidim da bi tu moglo biti problema, to više što su ovlasti gradonačelnika s jedne te predsjednika Vijeća s druge strane, i zakonom i Poslovnikom jasno definirane – zaključio je M. Batinić.

print