Novosti

Predstavljena knjiga fotografija Branka Težaka „Dobra čud“

Nedjelja

U Muzeja planinarstva Ivanec u petak je, 20. siječnja, predstavljena knjiga fotografija ivanečkog fotografskog doajena Branka Težaka naslovljena Dobra čud. 

Knjigu s više od 160 žanrovski različitih fotografija prati izložba od 25 fotografija po osobnom izboru samog autora. B.Težak ovoga je puta javnosti predstavio fotografije nastale tijekom posljednjih 19 godina. Izložbu su organizirali Grad Ivanec i Muzej planinarstva.

U skladu sa svojim, često isticanim motom „Dobra fotografija je dobra fotografija, bez obzira na žanrovsku pripadnost“, Branko je u obraćanju publici ponovno istaknuo jednostavnu istinu:

-Fotografije je najbolje promatrati i - uživati u njima – rekao je.

Fotografije odišu zavičajnom notom

Uz brojne motive veselja i radosti, opuštanja, običaja, igara, prirode i ljepota kojima smo okruženi, na objavljenim fotografijama zabilježio je i motive ljudske patnje i stradanja. Opisujući okolnosti i način stvaranja pojedinih tematskih opusa, istaknuo je koliko vremena i strpljenja zahtijeva „hvatanje“ jedinstvenih motiva i trenutaka koje je ovjekovječio svojim fotoobjektivom.

U odsutnosti jednog od recenzenata knjige, prof. Ivana Mravlinčića, koji je izostao zbog bolesti, na Brankovo stvaralaštvo osvrnula se povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivančica Peharda: 

-Težakove fotografije odraz su proživljenog iskustva, odišu zavičajnom notom i melankolijom zbog svijeta koji nepovratno nestaje. Tematski su njegovi prikazi vrlo raznoliki– od bukoličkih prikaza seoske svakodnevice, običaja koji polako umiru, a Težak ih svojim fotoobjektivom otima zaboravu, pa do prizora iz urbanog života i portreta u kojima uspijeva „uhvatiti“ unutarnji skrivenih svijet portretiranih osoba – naglasila je I. Peharda.

Od igara i kelnerica do pralja i vuzemnica

Drugu recenziju za Težakovu knjigu napisao je dr. sc. Edo Kušen, koji je prijateljevao s autorom i jako se veseliopromociji knjige. Na žalost, nije je dočekao. Stoga je njegovurecenziju, s puno emocija, na svečanosti pročitala Edova kći Nina Kušen Tomljanović:

-Težak je pred čitatelja, odnosno, pred gledatelja, iznio na trpezu sve bogatstvo svojih fotografskih uradaka. Seoske igre, pjevači, muzikanti, pri klijeti, pajdaši, fašnik, Vincekovo, proštenje, u krčmi, na šanku, kelnerice, vuzemnica, pralje, jeger…Posebnu dokumentacijsku težinu imaju političke teme – sastanak Pahora i Kosorice, četiri predsjednika Republike Hrvatske: Mesić, Josipović, Grabar Kitarović i Milanović te Titova i Stepinčeva ćeija u Lepoglavi – interpretirala je N. Kušen Tomljanović riječi pokojnog oca.

Vrsni fotoreporter

Branku, s kojim prijateljuje još od osnovnoškolskih dana, obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić. Prisjetivši se crtica i prvih fotografija koje je Branko snimio tih dana, zahvalio mu je na trudu kojim gotovo svakodnevno bilježi ivanečku svakodnevicu.

-Uz puno zdravlja i čestitki na nekoliko okruglih obljetnica koje obilježavaš upravo ove godine, želim ti da i dalje neumorno trčiš od događanja do događanja te ih tako pretvaraš u jedinstvenu ivanečku foto-kroniku – poželio je Batinić Težaku te izložbu proglasio otvorenom.

Spomenimo da je B. Težak je tijekom svog radnog vijeka radio i kao reporter za Večernji i Jutarnji list, dugo godina i za Cropix i Pixsell, a već niz godina službeni je fotograf Grada Ivanca i Ivanečkih novina. 

Težak je kroničar vremena; svojim fotoobjektivom neumorno bilježi i dokumentira najvažnije momente iz života Ivanca ali i šireg ivanečkog kraja te bilježi mijene kroz koje prolazi naš grad. Kao vrsni fotoreporter osobito se potvrdio za Domovinskog rata, kada je na brojnim bojišnicama dokumentirao strahote rata i stradanja. Za doprinos ivanečkoj fotografiji nagrađen je Plaketom Grada Ivanca.

Druženje u Muzeju planinarstva nakon službenog dijelanastavljeno je razgledavanjem Težakovih slika i uz domjenak te uz glazbeni program sastava Stari zajci. Svečanosti su nazočili i brojni Brankovi prijatelji i članovi obitelji, ali poštovatelji njegova stvaralaštva, predstavnici ustanova i udruga, TZ-a i mnogi drugi.

print