Novosti

UDRUGA UDOMITELJA NADA IVANEC Plemenito - pomoć i podrška najmanjima i najranjivijima

Petak

O udomljavanju se zna ono osnovno, pa se mnogi neupućeni pitaju: Čemu uopće služi neka udruga udomitelja? To više što broj udomiteljskih obitelji pada iz godine u godinu, a potrebe su sve veće.

Udruga udomitelja Nada iz Ivanca jedina je udruga na području naše županije koja pruža sveobuhvatnu podršku udomiteljskim obiteljima, njihovim korisnicima, ali i obiteljima u socijalnom riziku, prevenirajući na taj način izdvajanje djece iz obitelji.

Program učenja

Udruga stoji na raspolaganju obiteljima i korisnicima za razne upite i potrebe, organizira edukacije i susrete za udomitelje i roditelje, pruža psihosocijalnu pomoć, ali i pomoć u učenju za udomljenu djecu i djecu iz obitelji u socijalnom riziku.

U svom radu Udruga se susreće pretežno s djecom s teškoćama u učenju, a koja se ne snalaze lako zbog teških okolnosti odrastanja. Stoga asistentice s njima rade individualno, prilagođavajući se potrebama svakog od njih. Jedna od aktivnosti je i program učenja kroz koji godišnje prođe i do 30-ero djece, većinom osnovnoškolaca. S većinom djece se radi svaki dan pa tako asistentice mjesečno odrade i do 250 sati učenja s djecom.

Odgojni aspekt rada s djecom

Asistentice su tu i za razgovor s djecom o onome što ih muči, što teško dijele s nekime, čega se srame. Raspravljaju kako se pristojno i odgovorno ponašati prema drugima.

Udruga organizira izlete i ljetovanja za udomljenu djecu i onu iz rizičnih obitelji. Svaki se mjesec održavaju razne radionice i druženja, a tijekom zadnje tri godine održano je 70-ak izleta i radionica. U udruzi je za djecu i odrasle dostupna i psihologinja.

Ona (u suradnji s Centrom za socijalnu skrb) redovito obilazi obitelji u socijalnom riziku te pomaže u rješavanju aktualnih problema u obitelji (npr. savjetovanje u vezi prehrane, rad na komunikaciji između roditelja i djeteta, da se bolje čuju i razumiju, kako steći navike učenja i bolje rasporediti obaveze kroz dan… Trenutno je u programu sedam takvih obitelji.

I nema ljepšeg nego kad izvješća nadležnih službi pokažu da je neka obitelj stekla uvjete i sigurnost, pa takva podrška više i nije potrebna. Sav taj trud je prepoznalo Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike, kao i JLS-ovi koji Nadu prate u njenu radu. A sve s ciljem pomoći udomljenoj djeci i djeci iz obitelji u socijalnom riziku da postanu samostalni i odgovorni članovi društva, a ne da ih se izolira i stigmatizira.

print