Novosti

SREDNJA ŠKOLA IVANEC Održana završna konferencija projekta „Virtualni STEM muzej“ financiranog iz EU projekta Erasmus+

Utorak

Danas je u Srednjoj školi Ivanec održana završna konferencija na kojoj je ravnateljica mr. sc. Lidija Kozina sa suradnicima predstavila projekt prvog virtualnog STEM muzeja za srednjoškolsko obrazovanje, a koji je prilagođen i učenicima s teškoćama. 

Konferenciji su nazočili i gosti – župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras.

Riječ je o projektu financiranom iz Erasmusa+, vrijednom 231.000 eura, koji je Srednja škola uspješno realizirala u suradnji s partnerima iz Cipra, Belgije, Francuske i Portugala.

-Virtualni muzej sastoji se od 60 kolekcija izloženih u četiri cjeline – izložbama znanosti, tehnoloških inovacija, suvremenog inženjerstva i skrivene matematike. Kolekcije su koncipirane na način da budu zanimljive i izazovne učenicima, a kreirani su i popratni materijali koji će pomoći nastavnicima u korištenju ponuđenih digitalnih alata te smjernice za povezivanje sadržaja muzeja sa STEM programima – istaknula je u uvodnoj riječi ravnateljica škole mr. sc. Lidija Kozina. 

Naglasila je da se u ivanečkoj školi ovaj program provodi tijekom zadnje dvije godine te da se, uz njega, u školi  trenutačno provode još dva projekta financirana iz EU sredstava, a svi zajedno „teški“ su 760.000 eura.

U nastavku je profesorica latinskog jezika Ana Čelik okupljenima predstavila Pedagoški priručnik virtualnog STEM muzeja, dok je profesor informatike Davor Fodreknazočne na zanimljiv način proveo kroz muzej i njegove sadržaje te predstavio rezultate testiranja s afirmativnimizjavama učenika kao njegovih korisnika.  

Upućujući čestitke na uspješnom ostvarenom projektu svima koji su bili uključeni u njegovo kreiranje, gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je zadovoljstvo što je nizom projekata koje je realizirala tijekom proteklih godina (devet projekata vrijednih 2,5 milijuna eura), a koji su orijentirani prema STEM područjima i digitalnim tehnologijama, Srednja škola Ivanec već postala škola budućnosti.

-I ovim, najnovijim projektom, ivanečka škola afirmira se kao primjer nove paradigme u obrazovanju, s konkretnim digitalnim alatom za suvremeno učenje – naglasio je Batinić.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je da je, uz dogradnju i uređenje školskih ustanova, jednako tako važno poticati škole i za korištenje sredstava iz Erasmus+ programa.

-Na taj način i sami učenici potiču se na razmjenu iskustava na europskoj razini te da steknu uvid u to kako njihovi vršnjaci u drugim zemljama EU stječu znanja i usvajaju vještine. Vjerujem da će ovaj projekt dobiti i svoj nastavak – istaknuo je župan te čestitao svima zaslužnima za njegovu realizaciju. 

Ravnateljica L. Kozina na kraju je još jednom zahvalila na angažmanu svim nastavnicima Srednje škole, koji su s partnerima iz drugih zemalja osmislili 60 izložbenih kolekcija u virtualnom muzeju. 

I ovaj projekt Srednje škole Ivanec usmjeren je prema popularizaciji STEM područja i poticanju učenika na upis STEM studijskih programa.

print