Novosti

IVANEC ZBRAJA ŠTETE OD POPLAVA Prve procjene – na području grada Ivanca šteta između 1,5 i 2 milijuna eura!

Petak

Goleme količine kiše, koje su u utorak, 16. svibnja, po drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec, prouzročile su nezapamćenu katastrofu i poplave na cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Lukavca… Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte, gradske i županijske ceste, poljoprivredne površine te prouzročile ogromne štete.

Prema podacima gradske uprave Ivanec, do danas je na području grada Ivanca evidentirano 12 klizišta i više od 20 odrona.

-Najveće i najopasnije je ono u Ulici Ivaneševec u Ivancu, a koje je zaprijetilo obiteljskim kućama, pa je na sam dan havarije jedna obitelj morala biti evakuirana i preseljena na sigurno. Veća klizišta pojavila su se i u Prigorcu, u ivanečkoj Mihanovićevoj ulici, u Gačicama, Radovanu, Knapiću, Salinovcu, Radovanu, Škriljevcu, Bedencu, u Bistrici…Aktiviranje novih klizišta i odrona tek se očekuje, tako da ove štete nisu konačne. Do ovoga trenutka ukupne štete procjenjujemo, ugrubo, između 1,5 do 2 milijuna eura – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Velik odron zatrpao je cestu od Prigorca prema groblju na Sv. Duhu. Uklanjanje odrona i sanacija prometnice je u tijeku.

Javna cestovna infrastruktura na najpogođenijim je područjima uništena ili teško oštećena, a jednako tako i makadamske prometnice i oborinska odvodnja. Podivljale bujice posve su razorile uređena korita vodotoka, a njihova sanacija iziskivat će golema novčana sredstva.

Velik dio nasada poljoprivrednika (tek zasijan kukuruz, krumpir, kulture pod plastenicima) je potpuno uništen, jer su oranice, vrtovi i plastenici završili pod vodom. Brojni vinogradi zahvaćeni su klizištima i odronima. Do ovoga trenutka šteta na poljoprivrednim nasadima procjenjuje se na oko 100.00 eura.

Sve gradske službe su na terenu, jednako tako i gradonačelnik M. Batinić. Svugdje gdje je moguće, u tijeku su čišćenja i sanacije.

print