Novosti

MUZEJ PLANINARSTVA IVANEC Dobrobiti planinarenja i slikarstva na Međunarodnom danu muzeja

Ponedjeljak

Dvjema radionicama održanim 18. i 19. svibnja Muzej planinarstva Ivanec obilježio je Međunarodni dan muzeja, manifestaciju u koju su uključeni muzeji širom svijeta.

Prvu radionicu otvorenu za sve zainteresirane održala je psihologinja Zrinka Sever. U interaktivnom programu pod nazivom „Prohodajmo svjesno po planini đir, osvojimo hrabro svoj unutarnji mir!“, voditeljica je kroz niz vježbi publici pokazala kako osvijestiti vlastite misli, prihvatiti emocije te postići osobni mir.

U fokusu vježbi bilo je planinarenje te boravak u prirodi. Stoga su sudionici imali priliku iskusiti što znači hodati s punom svjesnošću, kako obogatiti iskustvo planinarenja te dobrobiti iz planine prenijeti u svakodnevni život.

Z. Sever ujedno je prezentaciju potkrijepila vlastitim fotografijama s Ivanščice te tako donijela dašak „velke gore“ u Muzej planinarstva.

Drugi dio programa organiziran je u suradnji s Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog i učiteljicom povijesti Suzanom Jagić, u sklopu školskog projekta „Moj grad u muzeju“.

Za učenike sedmog razreda ivanečke osnovne škole radionicu je održala mlada umjetnica Lara Petak.

Nakon kratkog uvodnog predavanja o art terapiji i načinima na koje umjetnost pomaže zdravlju, učenici su u praksi mogli iskusiti dobrobiti slikarstva. U muzejskoj dvorani slikali su akrilnim bojama prstima na papiru, na koji su prenijeli svoje misli i osjećaje.

Iskusiti boje na svojim prstima učenicima je predstavljalo poseban doživljaj, a slikanje im je pomoglo da se oslobode stresa prije testa iz fizike koji su pisali toga dana.

Međunarodni dan muzeja završio je u veselom i opuštenom raspoloženju, uz spontanu izložbu dvadesetak učeničkih radova kreiranih na radionici.

print