Novosti

DAN POVIJESTI U IVANCU I Radovanu UDVDR Ivanec za učenike održao edukativna predavanja o Domovinskom ratu

Utorak

Učenici osmih razreda OŠ Ivanec, kojima su se videopozivom pridružili i učenici OŠ I. Brlić Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog, slušali su predavanje na temu „Domovinski rat – istina o slobodi“, koje su u kinodvorani Ivanec održali članovi UDVDR Ivanec Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski te vukovarski branitelji Vjekoslav Špac i Darko Bregović iz HVIDR-e Ivanec.

Predavanje je počelo pjesmom „Moja domovina“, a nastavljeno je animiranim filmom „Domovinski rat“, s pojašnjenjem razloga i uzroka koji su doveli do rata te s prikazom okupiranog i kasnije oslobođenog područja Hrvatske

Uslijedila su izlaganja ivanečkih branitelja s područja bivše Općine Ivanec koji su iznijeli svoja sjećanja iz Domovinskog rata – od same odluke da se uključe u obranu Domovine, do traumatičnih sjećanja s ratišta.

Također, prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“, koje su diljem Hrvatske realizirali i snimili članovi UDVDR Ogranka Ivane, u suradnji s HVIDR-om Ivanec.

Učenici brdovečke škole dali su posebni doprinos prikazom filma učenika Josipa Prše „Djetinjstvo Mirjane Štedul“. Svi nazočni mogli su razgledati i dijelove odora i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske, ali i neprijateljskih postrojbi iz Domovinskog rata.

Predavanje je održano u okviru sata povijesti, čime je ujedno obilježen i Dan povijesti u Ivancu u sklopu nacionalne manifestacije Kliofest 2023.

Dan prije, branitelji su održali i slično predavanje osmašima OŠ Radovan.

Veliki interes pobudila su sjećanja Vjekoslava Špaca o najtežim danima bitke za Vukovar te o devet mjeseci zatočeništva u srpskim koncentracijskim logorima, kao i numizmatička zbirka Martina Lukavskog.

Serija edukativnih predavanja za učenike završila je u kinodvorani u Novom Marofu, gdje je sat povijesti za 50-ak učenika osmih razreda OŠ Novi Marof te njihovih učitelja i gostiju također održao tim UDVDR-a Ivanec. Time je ujedno i završen program predavanja predviđen za šk. godinu 2022./2023.

Edukacijski tim iz Ivanca održao je u tekućoj školskoj godini deset predavanja u odgojno-obrazovnim ustanovama, a istinu o Domovinskom ratu prezentiranu od njegovih sudionika slušalo je preko 400 djece.

Nastavak promicanja edukacijskog programa planiran je za studeni, kada će se u školama prisjetiti vukovarske tragedije.

print