Novosti

OTVOREN SKATE I BICIKLISTIČKI PARK IVANEC Biciklirali, rolali, vozili se na romobilima, skejtali, trčali, vježbali u teretani

Petak

Sjajna je atmosfera vladala jučer u skate i biciklističkom parku Ivanec, koji je, nakon dugih kišnih dana i čekanja uporabne dozvole, napokon službeno otvoren i predan na korištenje svim građanima.

A da je ovaj prostor već postao multifunkcionalni rekreativni park za sve generacije, pokazalo se upravo jučer, kad su se njemu okupili baš svi – biciklisti tinejdžeri koji su izvodili vratolomije na rampama, mališani iz Dječjeg vrtića Ivančice i osnovnoškolci koji su se rolali i vozili biciklićima i romobilima, skejteri-početnici, trkači iz AK Varaždin koji su si na označenim stazama mjerili vrijeme prolaza, ali i profesionalci na teretani na otvorenom.

Tim povodom u parku su se okupili gradski vijećnici i ostali uzvanici. Nakon što ih je kratko pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić te zahvalio Osnovnoj školi Ivanec koja je, kao vlasnik površine, Gradu Ivancu dala pravo građenja na njoj, sve okupljene parkom je proveo zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji je ovaj projekt vodio od samog početka, od ideje do realizacije.

-Ovime je ostvarena ideja uređenja multifunkcionalnog prostora koji se bazira na tri osnovna elementa: na kružnoj stazi za trčanje, bicikliranje i rolanje, zatim, na skate elementima (rampe, pumptrack i trailovi) koji su više rekreativnog karaktera (nisu namijenjeni službenim natjecanjima), a prikladni su za prve pokušaje na skateu ili rolama. I treći element je teretana na otvorenom, koja ne sadrži fitness sprave, već je jedna od rijetkih u Hrvatskoj, ako ne i jedina, koja sadrži profesionalne sprave, s promjenljivom težinom. Teretana je namijenjena profesionalcima, dakle, kompleksnijim vježbama i bildanju, ali i rekreativcima – naglasio je Friščić.

U nastavku je namjenu sprava u teretani okupljenima pojasnio certificirani fitness trener Karlo Roginek. Ujedno je profesionalno demonstrirao cijeli niz zahtjevnijih vježbi s detaljnim objašnjenjima o tome kojim su skupinama mišića namijenjene i sprave i vježbe, a što je publika nagradila pljeskom.

Inače, skate i biciklistički park uređen je na površini od oko 5.800 m2. Park je rasvijetljen LED rasvjetom, a na pozicijama rampi rasvjeta je pojačana, što omogućuje njegovo korištenje i u večernjim satima. U njemu su postavljene i dvije fontane s pitkom vodom, jedna za odrasle, a druga za mališane. Prostor krasi i urbana oprema, nove klupe i koševi.

Sve troškove ovog ulaganja u uređenje društvene infrastrukture, koja je uvelike uljepšala i obogatila ovaj prostor i sadržaje za djecu i mlade, financirao je Grad Ivanec. Ukupna vrijednost izvedenih radova i aktivnosti iznosi 172.000 eura (cca 1,3 milijuna kuna).

Da je ovaj sadržaj dobro pogođen, pokazalo je mnoštvo okupljenih odraslih posjetitelja i roditelja, ali i djece i mladih koji su na biciklima, rolama, skejtovima i romobilima jurili parkom i isprobavali rampe, a nakon toga se i osvježili sokovima i ponudom na štandovima koju je za ovu priliku osigurao Grad Ivanec.

print