Novosti

NA ŽGANOM VINU PREDSTAVLJENI Novi uporabni suveniri Planinarskog grada – ivanečki ruksak, planinarska torba i niz praktičnih predmeta za planinarenje

Subota

Ivanečki ruksak i planinarska torba s cijelim nizom pratećih predmeta uporabne vrijednosti, praktične za jednodnevne izlete svakog planinara, novi su turistički suveniri kojima Ivanec nastavlja promovirati i razvijati svoj turistički brend Planinarskog grada.

U subotu, 3. lipnja, predstavljeni su na za to najprikladnijem mjestu – kod izvorišta Žgano vino na Ivančici. 

Uz ruksak i torbu predstavljeno je sve što može „ući“ u njih, a to su boce za vodu, pljoske, planinarske jakne, prsluci, šalice, kape, platnene vrećice, majice, tematske knjige, Ivanečki rokovnik i dr. Svi navedeni predmeti označeni su prepoznatljivim logom (stilizirana planinarska staza od Ivanca do vrha Ivančice) koji je ujedno i zaštićen kao vlasništvo Grada Ivanca.

Na Žganom vinu

Smatrajući da nema boljeg mjesta od autentičnog doživljaja planine Ivančice za predstavljanje planinarskih suvenira, kod planinarskih kluba i interpretacijskih ploča na Žganom vinu promociju su organizirali Grad Ivanec i Turistička zajednica koji u suradnji s Poslovnom zonom Ivanec već nekoliko godina razvijaju projekt brendiranja.

Tim povodom na Žganom vinu skupili su se predstavnici Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i njegovim zamjenikom Markom Friščićem,gradski vijećnici s predsjednikom Zdenkom Đurasom, Poslovne zone Ivanec s direktoricom Lanom Labaš, planinari iz HPD-a Ivančica i PK Ivanec, drugi pridošli planinari, rekreativci i izletnici te članice Društva prijatelja narodnih običaja Maska Ivanec. 

Nakon pozdravnih riječi direktorice TZ-a Romane Pomper Pozder, nove suvenire uporabne vrijednosti predstavio je njihov idejni autor Boris Jagetić Daraboš, voditelj TZ-a, koji je osmislio i idejno kreirao cijeli naveden planinarski set. 

Torba i od reciklabilnih materijala

  Navodeći brojne povijesne primjere uporabe planinarskih torbi (između ostalog, slične torbe u prošlosti su nosili i varaždinski graničari, pa i ilirka Dragojla Jarnević, a i Ivanec još pamti svoju strastvenu planinarku Pavicu Hrazdira), pokazao je i primjerke nekadašnjih vojnih i službeničkih torbi i ruksaka starog 40 godina, koji su poslužili kao inspiracija za moderne verzije ivanečkog ruksaka i planinarske torbe. 

Istaknuo je da je u širokom setu osmišljenih suvenira dostupna i posebna torba izrađena od reciklabilnog materijala. 

Prvi ivanečki ruksak na dar je dobio gradonačelnik Milorad Batinić, a planinarske torbe uručene su predsjedniku HPD-a Ivančica Borislavu Kušenu, tajniku PK Ivanec Stjepanu Kuštelegi, zatim, vječno mladim planinarima Ljubi Škoriću iz HPD-a i Juraju Vuglaču iz PK, kao i mladim planinarima iz obaju društava, Sofiji Pavleković i Ivi Friščić.

Predstavljeni promo pokloni

Zahvaljujući na poklonu, gradonačelnik je skrenuo pažnju i na druge brendirane promotivne materijale koji su se mogli vidjeti izloženi na klupi Poslovne zone Ivanec, a koji su namijenjeni promociji brenda Ivanec – Planinarski grad na različitim sajmovima i manifestacijama. 

Riječ je o cijelom setu vrlo dopadljivih suvenira, koji sežu od privjesaka za ključeve i pljoskica do majica, kapa, bočica, platnenih vrećica i drugih predmeta kojima se promiče ivanečki planinarski brend, a koji na sajmovima nailazi na simpatije posjetitelja.

Prva planinarska medalja

-Svi suveniri koji su predstavljeni danas moći će se ubrzo kupiti u prostorima Muzeja planinarstva Ivanec, gdje je sada privremeno smješten Turistički ured. Nakon otvaranja Centra za posjetitelje u ivanečkome parku i preseljenja Turističkog ureda u taj objekt, a koje se planira ujesen, tamo će se preseliti i suvenirnica. Drago mi je da izvijestiti da je upravo iskovana i prva planinarska medalja, jedinstven suvenir s motivom ivanečkog planinara, a koja će se također moći kupiti u suvenirnici – najavio je Batinić.

Druženje uz planinarsku vatru

Druženje svih nazočnih nastavljeno je uz logorsku vatru koju su naložili članovi HPD-a Ivančica te na njoj pekli jeger pa ga, onako vrućeg, nudili posjetiteljima. Pridružile su se i članice Društva Maska s orehnjačama, štruklima, makovnjačama i drugim domaćim delicijama.

Organizirana je i tombola, a kako su sve bile dobitne, svatko od nazočnih izvukao je ponešto pa je tako sav asortiman koji je na klupama bio izložen – ujedno i poklonjen, na zadovoljstvo i posjetitelja i organizatora. 

Ovom lijepom manifestacijom ujedno su započela brojna događanja u sklopu ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

print