Novosti

ULAGANJE SOLIDA GRUPE VRIJEDNO 10 MILIJUNA EURA U Ivancu se gradi prva agrosolarna elektrana u Hrvatskoj!

Utorak

Ugledna ivanečka tvrtka Solida grupa, koja u svom vlasništvu posjeduje mrežu od 30 solarnih elektrana, u Ivancu gradi prvu agrosolarnu elektranu u Hrvatskoj. Elektrana se gradi na golemoj površini od 20 hektara, (preko pruge, između Ivanca i rijeke Bednje).

Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom 2024.

Agrosolari predstavljaju model koji kombinira proizvodnju struje putem sunčanih elektrana i poljoprivredne proizvodnje, u ovom slučaju – stočarstva. 

Potencijali agrosolara veliki su, pa stoga i ne čudi da su sve popularniji u svijetu. 

Naime, na  površini agrosolarne elektrane Solida grupa planira i držanje 200 ovaca. S obzirom na to kosilice za održavanje tako velike površine neće biti potrebne, jer će ovce popasti travu ispod solarnih panela, koji su zbog toga izdignuti iznad tla. 

Na taj način se sadašnje zapuštene površine, kakvih je na području cijele Varaždinske i susjednih županija jako puno,stavljaju u dvostruku funkciju – proizvodnju zelene energije i ekološke hrane, što su u današnje vrijeme dva bitna resursa.

Upravo u tom pravcu idu i budući planovi direktora tvrtke Dubravka Posavca, koji u dogledno vrijeme najavljuje novokapitalno ulaganje istog tipa.

Još veća agrosloarna elektrana podno Ribić Brega

-Nedaleko od elektrane u Ivancu, na 500 metara zračne udaljenosti, uz Bednju podno Ribić Brega, planiramo gradnjujoš jedne agrosolarne elektrane. Ona će biti još veće snage, od30 MW/p, a prostirat će se na čak triput većoj površini, od 60 ha – ističe Posavec.

-Na tom području nećemo uzgajati ovce već ćemo kositi travu, skupljati je, sušiti te spremati sijeno za zimsku prehranu 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektraneu Ivancu. Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, a u planu imamo izgradnju još 200 MW, za koje imamo ishođene lokacijske dozvole – najavljuje Posavec, uz napomenu da je projekt u Ivancu odličan primjer inovativnog korištenja tehnologije za postizanje ekonomskih, ekoloških i socijalnih ciljeva.

U obilasku elektrane

Naime, gradnjom agrosolarnih elektrana Solida grupa planira korisnoj funkciji privesti ne samo sadašnje zapuštene površine u Varaždinskoj, već i u Krapinsko–zagorskoj županiji.

- Sinergija solara i poljoprivrede ima potencijal učiniti Hrvatsku samodostatnom, to više što kombinacija proizvodnje el. energije i poljoprivrede pruža mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima - zaključuje Posavec. 

Zadovoljstvo velikim poduzetničkim ulaganjem u Ivanec u području obnovljivih izvora energije i ekologije izrazio je i gradonačelnik Milorad Batinić, koji je zajedno s Dubravkom Posavcem u obišao gradilište prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj.

print