Novosti

TEMATSKI SASTANAK POSLOVNOG KLUBA IVANEC Mogućnosti zapošljavanja mladih, teško zapošljivih osoba

Petak

U srijedu, 7. lipnja, u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec, održan je tematski sastanak asocijacije ivanečkih poduzetnika – Poslovnog kluba Ivanec.

Sastanak, na temu zapošljavanja mladih, teško zapošljivihosoba, organiziran je u suradnji s Gradom Ivancem, a na inicijativu Udruge udomitelja Nada. 

Fokus okruglog stola pod nazivom „Pokretanje aktivnosti ciljanog zapošljavanja“ bio je upoznati poslodavce s problemima s kojima se susreću štićenici Udruge udomitelja Nada nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi, odnosno prilikom punoljetnosti, s naglaskom na poteškoće kod pronalaska i zadržavanja posla, kao glavnog preduvjeta za njihovo osamostaljenje. 

Organizatorima, Gradu Ivancu i Poslovnom klubu, kao i Udruzi Nada, vrlo je važno pokrenuti raspravu na temu zapošljavanja teško zapošljivih osoba i u raspravu uključiti sve važne dionike iz privatnog i javnog sektora, kako bi se kroz sinergiju i zajedničke napore pronašlo kvalitetno i dugoročno rješenje za uključivanje teško zapošljivih osoba, osoba s invaliditetom ili smanjenih sposobnosti na tržište rada.

Nakon uvodnih riječi tajnice Poslovnog kluba Lane Labaš, koja je moderirala skup, okupljenima se obratila predsjednica Udruge udomitelja Nada Mladenka Ravenski, koja je iznijela razloge zbog kojih je inicirala skup, odnosno probleme s kojima se štićenici Udruge susreću prilikom traženja posla. 

Apel poslodavcima

Zbog teških životnih prilika, a neki od njih i zbog određenog stupnja invaliditeta, oni uglavnom ne mogu konkurirati za redovna radna mjesta kod poslodavaca, zbog čega posao ne mogu pronaći ili zadržati na dulje vrijeme, čime im se onemogućeno da se nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi osamostale i izgrade normalan život. M. Ravenski stoga je apelirala na poslodavce da im pruže priliku i daju vremena za prilagodbu.

Poslodavcima su na raspolaganju olakšice i potpore kod zapošljavanja osoba s invaliditetom, o čemu su informacije prenijele, svaka iz svojeg djelokruga, Ana Marinović iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Zagreba te Marina Ostrun i Višnja Ivanković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, PU Varaždin. 

O zakonskim obavezama poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, ali i obaveze koje same osobe s invaliditetom imaju u slučaju zaposlenja, govorila je Ivana Cahun, voditeljica ivanečke ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

Robert Čusek, voditelj Zavoda za socijalni rad, Ispostava Ivanec, istaknuo je kvalitetnu suradnju u Udrugom Nada (korisnici u Udrugu dolaze na preporuku Zavoda) te pohvalio napore za se pronađe zajedničko rješenje, kako bi se prekinuo svojevrsni začarani krug u kojem generacije osoba iz iste obitelji postaju socijalni slučajevi.

Primjeri dobre prakse

Okupljenima je prezentiran i primjer dobre prakse, zaštitna radionica pri Srednjoj strukovnoj školi Varaždin, koja zapošljava osobe s invaliditetom i radi punim kapacitetom. Rad zaštitne radionice predstavio je ravnatelj Dražen Košćak, a skupu se pridružila i voditeljica zaštitne radionice Danica Radmanić. 

Valja napomenuti kako primjer dobre prakse postoji u Ivancu. Naime, u sklopu proizvodnih pogona poduzeća Ivančica d.d. postoji integrativna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom, a za njezinu uspostavu i uređenje, Ivančica je ostvarila bespovratna sredstva Zavoda za vještačenje.

Načini pomoći osobama u teškom položaju

Načine na koji se može pomoći osobama u teškom položaju, a da nije samo zaposlenje, na primjerima humanitarnih akcija predstavila je predsjednica Rotary kluba Trakošćan Anita Kos. 

Osim Udruge udomitelja Nada, u nepovoljnom položaju na tržištu rada nalaze se i štićenici udruge Ivanečko sunce za osobe s intelektualnim oštećenjem te Odgojnog doma Pahinsko, kako su iznijeli predsjednica Milena Golubić i ravnatelj Elvis Gotal. Pohvalili su inicijativu i ukazali na važnost uključivanja njihovih korisnika u proces pronalaska rješenja ovog problema.

Domaćin skupa, gradonačelnik Milorad Batinić, zahvalio je poduzetnicima na interesu i odazivu za ovu važnu temu te najavio spremnost gradske uprave da se uključi u buduće aktivnosti, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja.

Skupu je nazočio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

print