Novosti

FESTIVAL KIPARENJA U Salinovcu jučer završen 8. hrvatski festival u kiparenju motornom pilom

Ponedjeljak

Četrnaestero umjetnika iz Mađarske, Slovačke i Slovenije te domaći kipari iz cijele Hrvatske u nedjelju su 11. lipnja, u dobrom raspoloženju, priveli kraju svoje sudjelovanje na dvodnevnom 8. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom, koji je u krugu PŠ Salinovec održan u organizaciji DŠR-a Salinovec te pod glavnim pokroviteljstvom Grada Ivanca i supokroviteljstvom Varaždinske županije i Turističke zajednice Ivanec.

Atmosfera je i ove godine bila odlična, a festival, organizacijski odlično „posložen“ i održan na visokoj razini,tijekom dvodnevnog je trajanja obišlo mnoštvo posjetitelja.

Nakon otvaranja festivala u subotu i početka rada u trupcima velikih dimenzija (drvo su i ove godine, kao i svih godina dosad, donirale Hrvatske šume), sudionici su tijekom jučerašnjeg dana svoje umijeće pokazali u natjecanju u izradi glavne skulpture velikih dimenzija.

Kiparima mašte nije nedostajalo pa su tako iz neuglednih trupaca pilom „izvlačili“ najneobičnije likove, ponajviše animalističke motive.

Po ocjeni stručnog žirija, najbolju skulpturu („Bik“) izradio je kipar Peter Bastl, Drugo mjesto pripalo je Josipu Tomaiću za „Malog princa“, dok je skulptura s motivom orla Jana Parničana osvojila treće mjesto.

Skulptura „Bika koji sjedi“ autora Željka Ilića osvojila je prvo mjesto po izboru samih kipara - sudionika manifestacije.

Održano je i natjecanje u speedcarvingu, brzom kiparenju u trajanju 40 minuta, nakon čega su sve nastale skulpture licitirane.

U toj disciplini najbolje su, prema postignutoj cijeni,proglašene skulpture „Bor“ kipara Danijela Bede iz Mađarske i „Medvjed“ autora Romana Sochulaka iz Slovačke 
Najuspješnijim kiparima u izradi glavnih skulptura nagrade i zahvalnice uručio je predsjednik DŠR-a Kruno Lepoglavec.

print