Novosti

U nedjelju, blagoslov i otvorenje Planinarskog križnog puta i misa u kapeli na vrhu Ivančice te svečana misa u povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja

Subota

U nedjelju, 25. lipnja, svi vjernici, planinari, izletnici i ostali građani pozvani su na blagoslov i otvorenje Planinarskog križnog puta koji vodi od parkirališta Rapikovec u Prigorcu pa sve do vrha najviše zagorske gore. Križni put uređen je trasom Pionirskog puta, koji je za mnoge ivanečke planinare najljepša staza do vrha. 

Uz nju je skupina vjernika na čelu s Dragutinom Bencekom, koji je izradio idejno rješenje cijeloga puta i postaja, a u dogovoru s ivanečkim župnikom vlč. Tihomirom Kosecom,diskretno, s lijeve i desne strane staze, uredila svih 14 postaja Križnoga puta na spomen Isusove muke. 

Postaje su uređene decentno, kao kućice od prirodnihmaterijala, pri čemu je drvo donirao ivanečki Drvodjelac. Kako bi trajale što dulje, zaštićene su limenim krovićima. Svaka postaja označena je brojem. 

Zadnja postaja je kod sportskog igrališta na vrhu Ivančice, a završetak Križnoga puta je kod kapele sv. Ivana Krstitelja na samom vrhu, koja predstavlja simboliku Isusova uskrsnuća.  

Na Križni put polazi se s Rapikovca u nedjelju ujutro u 6 sati, a uz lagano pješačenje i molitvu, dolazak na vrh predviđa se nakon 10 sati. Put će predvoditi i blagosloviti ga ivanečki đakon vlč. Kruno Sajko.

Ono što je posebno zanimljivo jest i to da je za tu priliku tiskan Planinarski molitvenik (nije poznato postoji li sličan u Hrvatskoj), koji će svima zainteresiranima na raspolaganje biti stavljen na Rapikovcu, a onda i na vrhu planine, uz poželjan simbolični novčani prilog. 

Za tu priliku će sudionici nositi i majice s oznakom Planinarskog križnog puta i logom Ivanca – Planinarskog grada, koje je vjernicima tim povodom donirao Grad Ivanec.Te će majice svakako svima onima koji su radili na uređenju i označavanju postaja Križnoga puta, kao i svim sudionicima,biti lijepa uspomena na ovaj događaj.

Nakon okupljanja na vrhu, u kapeli sv. Ivana Krstitelja uslijedit će misno slavlje koje će predvoditi župnik vlč. Tihomir Kosec. 

Cijeli događaj organizira ivanečka župa sv. Marije Magdalene, a u aktivnosti na vrhu Ivančice se, slijedom duge tradicije, uključuje i HPD Ivančica.

Pozvan je i bivši ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko, koji je još za svoga službovanja u Ivancu podržao zamisao o Planinarskom križnom putu, međutim, on je spriječen zbog obveza u svojoj župi.

Istoga dana župnik vlč. Kosec će u župnoj crkvi u Ivancu predvoditi svečano misno slavlje u čast blagdana sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Ivanca.

print