Novosti

U 84. godini života preminuo je profesor Marijan Kraš

Utorak

U 84. godini života preminuo je profesor Marijan Kraš.

Profesor Marijan Kraš rođen je 30. travnja 1940. u Ivancu, a tijekom života bio je posvećen knjižničarstvu, pisanju i kulturi.

Velik dio njegova opusa vezan je uz Ivanec i Ivančicuna koju je rado i često planinario, a da je za svojrodni kraj bio posebno vezan svjedoči i njegov rad.

Naime, posebne su zasluge Marijana Kraša u organiziranju redovitog djelovanja ivanečke knjižnice, a svoj je radni vijek i započeo upravo u Ivancu, radeći u knjižničarstvu od 1963. do 1966. godine.

Također, Marijan Kraš jedna je od ključnih osoba poznatog Ivanečkog kalendara. Aktivno je surađivao i s Ivanečkim klubom kolekcionara te je pisao za Ivanečku škrinjicu. Povodom obilježavanja 600. obljetnice prvog spomena Ivanca napisao je knjigu IVANEC Prilozi povijesti do 1940. godine.

Za svoj je rad 2016. godine dobio i najvišu nagradu Grada Ivanca, a to je Grb Grada Ivanca – nagrada za životno djelo. Dodijeljena mu je za kapitalni i sveobuhvatni kulturno – povijesni, književni i istraživački opus posvećen Ivancu i ivanečkome kraju.

Svojim znanstvenim, istraživačkim i književnim opusom zadužio je i cijeli varaždinski kraj. Objavio je niz stručnih radova iz knjižničarstva, pretežito s temama narodnog knjižničarstva varaždinskog kraja u različitim časopisima, godišnjacima i zbornicima, a bio je i urednik ili priređivač više knjiga ili publikacija s temom knjižničarstva ili kulturne povijesti varaždinskog kraja.

Po završetku Domovinskog rata, posebno se zalagaoza obnovu knjižnica diljem Hrvatske.

Prije umirovljenja bio je dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 14. srpnja, u 11 sati na groblju u Varaždinu.

Obitelji i rodbini izražavamo sućut.

print