Novosti

Foto: Silvija Copak, 4K Studio by Krešimir Stančić, Branko Težak

U pohod k Črlenom fratru na Gradišč

Nedjelja

Odazvali se i posjetitelji iz Zagreba, Varaždina, Ludbrega, Kotoribe, Kneginca…

Sjajan je uspjeh postigao pohod k Črlenom fratru na Gradišče, manifestacija koju je u subotu, 12. kolovoza, prvi put organizirala Udruga građana Margareta iz Margečana. Domaćine i organizatore ugodno je iznenadio odaziv gostiju iz Zagreba, Ludbrega, Varaždina, Kotoribe, Kneginca, Nove Vesi i drugih mjesta pa je tako, pod vodstvom Črlenog fratra (kojeg je uprizorio član udruge Ivica Krznar) do ostataka nekadašnje utvrde Gradišče krenulo  60-ak sudionika.

Pridružio im se i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Nakon uspona, kod ostataka nekadašnje građevine, a koja je bila monumentalnih razmjera i za koju se pretpostavlja da su u njoj stolovali vitezovi templari (nosili su bijele halje s crvenim križem pa se otuda vjerojatno u narodnoj predaji i rodila legenda o crvenim fratrima), Krznar je okupljene upoznao sa zanimljivim narodnim pričama i činjenicama koje se vežu uz ovaj lokalitet. 

Posjetitelji su se uputili i do obližnjeg Vražjeg stolčeka, vidikovca s kojeg se pruža spektakularan pogled na dolinu Bednje.  

Nakon što su priče Črlenog fratra i prizore s Vražjeg stolčeka posjetitelji ovjekovječili bezbrojnim fotografijama i snimkama, svi zajedno su, uz svjetlo fenjera, krenuli natrag u dolinu. Druženje su nastavili u kinu pod zvijezdama, gdje se na projekciji filma „Putovanje jednog psa“, na livadi kod parkirališta ispod lovačkog doma Šumski zec, okupilo stotinjak djece, mladih i odraslih. 

Pošto je prošla noć bila vedra, a kod Šumskog zeca nije smetalo svjetlosno onečišćenje, svi nazočni imali su prilike promatrati zvijezde padalice, točnije, uživati u meteorskom roju Perzeida kroz koje upravo prolazi naš planet. Dakako da su ih djeca i brojala pa su ih tako do jedan sat iza ponoći uspjeli nabrojati točno – 53!

Uspjehom manifestacije koju su organizirali prvi put zadovoljna je cijela Udruga Margareta, a osobito njena predsjednica Ivana Karpov, to više što se pokazalo da uspon do Črlenih fratrov ima i te kakav turistički potencijal, a i sjajno se uklopila u turističko brendiranje Ivanca kao Planinarskog grada.

 

print