Novosti

UŠR Stažnjevec pobjednik 37. seoskih igara starih sportova u Salinovcu!

Ponedjeljak

UŠR Stažnjevec pobjednik je 37. seoskih igara starih sportova koje su u nedjelju, 13. kolovoza, održane u Salinovcu! Time su stažnjevečki rekreativci samo potvrdili svoj vodeći status unatjecanjima ovakve vrste (podsjećamo, početkom srpnjaosvojili su naslov državnih prvaka na Hrvatskom festivalu sportske rekreacije u Poljani Biškupečkoj). 

Drugo mjesto osvojio je DŠR Salinovec, a treća je bila Udruga građana Prigorec. Uz njih, na ovogodišnjem festivalu sudjelovali su i DŠR Lepoglavska Ves pojačan članovimasusjednog UŠR-a Kaniža, DŠR Lančić-Knapić i DŠR Jalkovec.

Na završnoj svečanosti, u nazočnosti svih ekipa-sudionica i mnogobrojnih posjetitelja i gostiju, pobjedničkim ekipama pehare je, u ime Grada Ivanca kao glavnog pokrovitelja, uručio gradonačelnik Milorad Batinić:

Čestitke i nagrade

-Upućujem čestitke svim ekipama i natjecateljima te zahvalu DŠR-u Salinovec na organizaciji ove manifestacije i njegovanju tradicije. Time DŠR Salinovec uvijek iznova daje poticaj uključivanju svih generacija u rekreaciju i vjerujem da će sve ovo što danas vidimo dati i vjetar u leđa i onim društvima koja su se malo pasivizirala, kako bi i ona u svojimmjestima organizirala slične sadržaje. Danas mi je pripala ugodna čast da u prijepodnevnim satima otvorima te da sada i zatvorim ovu manifestaciju, ali samo u prvom „poluvremenu“. Jer tek sad slijedi ono pravo, drugo „poluvrijeme“ – poručio je gradonačelnik te svima poželio dobro raspoloženje uz glazbu, ples i ugostiteljsku ponudu. 

Tajnik Zajednice sportskih udruga Boris Gotal ostalim je ekipama uručio poklone, prigodne nagrade i zahvalnice.

Time je DŠR Salinovec uspješno održao još jedne seoske igre kojima je 37. godinu uspio održati na životu tradicionalne discipline u kojima su se nekad na gmajnama natjecali seoski dečki i puce.

Mimohod i postrojavanje na otvaranju

Manifestacija je počela u prijepodnevnim satima mimohodom i postrojavanjem svih ekipa-sudionica pred središnjom binom. 

Svima okupljenima pozdravne riječi je uputio potpredsjednik /tajnik DŠR-a Salinovec Stjepan Četrtek. Kratko se osvrnuvši na pojedine probleme koje je prouzročila odgoda Seoskih igara (trebale su biti održane prošle nedjelje, ali su odgođene zbog kiše), uputio je zahvalu svim ekipama na dolasku te glavnom pokrovitelju, Gradu Ivancu, kao i ostalim sponzorima, na pomoći i potpori.

Zahvale organizatorima

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec pohvalila je rad i trud društva koje aktivno radi već više od 40 godina:

-Svoje igre pretvorili ste u svojevrsnu olimpijadu starih sportova, kojom ime svoje županije na najljepši način pronosite širom Hrvatske – naglasila je S. Zagorec te svim sudionicima poželjela fair play i puno uspjeha u natjecanjima.

U ime Grada Ivanca, koji salinovečke igre podupire od samoga početka i njihov je glavni pokrovitelj, natjecanja je otvorio gradonačelnik M. Batinić:

-Zahvaljujem svima onima koju su prije gotovo četiri desetljeća pokrenuli festival starih sportova u Salinovcu i održali ga do danas. Na žalost, neki od njih više nisu među nama. Veseli me što među natjecateljima vidim puno mladih, a to je potvrda da će se tradicija i običaji održati – ocijenio je gradonačelnik.

Otvaranju Seoskih igara nazočili su i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, predsjednik Turističke zajednice Boris JagetićDaraboš, predsjednik i tajnik gradske Zajednice sportskihudruga Josip Šimunek i Boris Gotal, počasni predsjednik DŠR-a Salinovec Stjepan Hudoletnjak i dr. 

Niz disciplina

U prije-i poslijepodnevnom dijelu programa natjecatelji svih dobi potom su odmjerili snage, brzine, vještine i spretnost u skoku s mjesta, hodanju na štakama, sastavljanju pluga, potezanju štapom, penjanju na stup, nošenju košare na glavi, trčanju u vreći, u vožnji živih tačaka, bikovanju, bacanjukamena s ramena te u potezanju užetom, a u posebnoj disciplini su brigu na veselje udarili i muzikanti seoskih igara.

Igre su organizacijski protekle besprijekorno, a posebna zahvala ide i glavnom i pomoćnom sucu  Branku Kušteru i Draženu Kušteru.

A nakon proglašenja rezultata i podjele nagrada, zabava je uz glazbu, ples i ugostiteljsku ponudu nastavljena do sitnih sati.

Organizatori su i više nego zadovoljni i vremenom koje ih je poslužilo, a jednako tako i brojem posjetitelja koji je bio osjetno veći nego lani.

Uz Grad Ivanec, Seoske igre starih sportova u Salinovcu održane su i uz potporu Varaždinske županije te brojnih sponzora.

 

print