Novosti

ZAKLADA GRADA IVANCA Odobrene nove potpore građanima i obiteljima u teškim socijalnim prilikama

Četvrtak

Sve su brojnije zamolbe za pomoć koje Zakladi Grada Ivanca upućuju građani koji žive u teškim socijalnim prilikama. 

Potvrđuje to i podatak da su članice Upravnog odbora Zaklade na svojoj novoj sjednici u utorak, 5. kolovoza, održanoj pod predsjedanjem Mladenke Ravenski, razmotrile deset zamolbi za pomoć. Usto je proanaliziran i tijek provedbe pojedinih, već ranije pokrenutih humanitarnih akcija i drugih aktivnosti usmjerenih na pomoć građanima u potrebi. 

Među njima je i sanacija dimnjaka na kući jedne samohrane majke s bolesnim djetetom. Radovi su kroz ljeto obavljeni, a troškove uklanjanja starog, ruševnog dimnjaka, koji je ozbiljno prijetio sigurnosti ukućana, te gradnje novog, pokrili su Zaklada Grada Ivanca, Centar za socijalnu skrb i Grad Ivanec.

Odobrene su i potpore temeljem zamolbi starih, nemoćnih i bolesnih građana s iznimno niskim mirovinama i naknadama (neke od njih iznose tek 130 eura mjesečno), a koje nisu dostatne ni za puko preživljavanje. 

Pritom treba napomenuti da se ovakve potpore odobravaju u konzultaciji s Centrom za socijalnu skrb, pri čemu se često nadopunjuju, pa jednim dijelom pomaže Centar, a drugim dijelom Zaklada.

Velika većina zamolbi stiže od bolesnih građana pa i cijelih obitelji, koje zbog nemogućnosti da normalno rade i privređuju, žive u iznimno teškoj situaciji. 

Stoga je u pojedinim slučajevima Zaklada priskočila u pomoć na način da im je u najbližim trgovinama omogućila nabavu hrane i kućanskih potrepština u određenom mjesečnom iznosu (uz napomenu da izdavanje alkohola i cigareta nije dopušteno).

Nadalje, Zaklada je odobrila i druge potpore - za nabavu proteze, za ogrjev itd.

Pojedine zamolbe građana koje jesu opravdane, međutim, svojim novčanim iznosima daleko premašuju ne samo mogućnosti Zaklade, već i Centra za socijalnu skrb i Grada, nastojat će se riješiti na drugi način, putem prijava na određene javne pozive, a to će se rješavati putem Projektnog ureda za EU fondove Grada Ivanca.

Također, Zaklada je, u suradnji s Centrom i Gradom, uključena i u rješavanje problema pronalaženja adekvatnog smještajnog prostora za pojedine obitelji s više djece.

print