Novosti

OPET RADOVI NA SEMAFORU! Ponovno se raskopava semaforsko raskrižje Nazorova-Kovačićeva i razbija nedavno postavljen asfalt?!

Ponedjeljak

Od danas (ponedjeljak, 18. rujna) do petka, 22. rujna, na semaforskom raskrižju Nazorova-Kovačićeva (obilaznica) na snazi je privremena regulacija prometa, pri čemu se prolaz vozila regulira pomoću mobilnih semafora.

U obavijesti GK Grupe Varaždin navodi se da su razlog tome radovi na bušenju za vodovod ispod državne ceste D35 u sklopu Aglomeracije Ivanec, projekta čiji su nositelj Ivkom vode d.o.o. Ivanec.

Podsjećamo, na ovom raskrižju isti je izvođač najprije obavljao radove na kanalizaciji, zbog čega je ono bilo raskopano puno dulje nego što je bilo najavljeno, a zbog čega se promet na ovom, za Ivanec ključnom prometnom pravcu, odvijao otežano i usporeno.

Nakon obavljenih radova raskrižje je asfaltirano.

Sada na tom istom mjestu opet idu radovi na bušenju za vodovod pa stoga izvođač novi asfalt ponovno razbija i iznova raskopava cijelo raskrižje, uz obrazloženje da se ovi radovi izvode drukčijom tehnikom nego za kanalizaciju. U obrazloženju GK Grupe stoji sljedeće:

-Do naknadnog bušenja vodovoda došlo je zbog druge tehnologije (HDD) u odnosu na tehnologiju bušenja za kolektor. Naime, građevinske jame za bušenje kolektora nisu kompatibilne s jamama za bušenje vodovoda te bi istovremeno bušenje zahtijevalo zatvaranje oba prometna traka ulice V. Nazora s gornje i donje strane raskrižja. To konkretno znači da bi se zatvorila i cesta prema pruzi, odnosno Jerovcu, što nikako nije moguće s obzirom na to da nema valjane prometne alternative – obrazlažu iz GK Grupe.

Zbog toga je GK Grupa odlučila da se bušenje vodovoda vrši naknadno.

-S obzirom na to da je potrebno izvršiti sanaciju raskrižja zbog uvjeta i pritiska Hrvatskih cesta, potrebno je ponovo postaviti privremenu prometnu signalizaciju pa smatramo da je najbolje da se potrebni radovi izvrše istovremeno – izvješćuje GK Grupa.

U vezi s time, ipak se postavlja pitanje: Zar se doista i jedni i drugi radovi nisu mogli izvesti za vrijeme dok je cijelo raskrižje bilo raskopano, a ne da se sada friški asfalt ponovno razbija? Nakon radova cijelo raskrižje ponovno će se morati asfaltirati, a Hrvatske ceste zahtijevaju da kvaliteta asfalta i radova bude po istom standardima kao što je bilo za Betterment. Budući da Hrvatske ceste na raskrižju Nazorova-Kovačićeva planiraju graditi rotor, to znači da će se i ovaj asfalt u dogledno vrijeme morati razbijati, i to po treći put!

- - - Obrazloženje GK grupe - - -

Poštovana,

do naknadnog bušenja vodovoda došlo je zbog druge tehnologije (HDD) u odnosu na tehnologiju bušenja za kolektor.

Naime građevinske jame za bušenje kolektora nisu kompatibilne s jamama za bušenje vodovoda te bi istovremeno bušenje zahtijevalo zatvaranje oba prometna traka ulice V. Nazora s gornje i donje strane raskrižja. To konkretno znači da bi se zatvorila i cesta prema pruzi , odnosno Jerovcu što nikako nije moguće s obzirom da nema valjane prometne alternative. Zbog navedenog odlučeno je da se bušenje vodovoda vrši naknadno. S obzirom da je potrebno izvršiti sanaciju raskrižja zbog uvjeta i pritiska HC te je potrebno ponovo postaviti privremenu prometnu signalizaciju smatramo da je najbolje da se istovremeno izvrše potrebni radovi.

S poštovanjem

Krešimir Farkaš, ing.građ
 

 

 

print