Novosti

NAKON NAJAVE ŽUPANA A. STRIČAKA O POKRETANJU JAVNE RASPRAVE O KAMENOLOMIMA Sedlar: Podrazumijeva li pod tim župan i raspravu o kamenolom Siljevec?

Ponedjeljak

Potaknut izjavama varaždinskog župana Anđelka Stričaka u medijima o tome kako kod nas nema dovoljno kamena za građevinske potrebe te („zbog populizma nekih“), najavio pokretanje javne rasprave o kamenolomima na području Varaždinske županije i izradu studije o kamenolomima, gradski vijećnik Ivan Sedlar (Nezavisna platforma Sjevera – NL M. Batinića) na sjednici Gradskog vijeća pitao je može li Grad Ivanec uputiti županu upit je li u svojoj najavi mislio i na Belski dol, odnosno, na Siljevec na Ivančici?

- Budući da je peticiju protiv kamenoloma potpisalo blizu 10.000 građana, a veliki je i revolt stanovništva protiv najava otvaranja kamenoloma, odgovor na ovo pitanje zanima sve nas, a posebno građane Ivanečke Željeznice. Mislim da ne treba posebno isticati u kakvoj psihozi ljudi tamo žive zbog straha od kamenoloma – naglasio je vijećnik.

Očitujući se na njegovo pitanje, gradonačelnik Milorad Batinić kazao je da sve to vrlo interesantno te se prisjetio i županovih izjava o tome da će neotvaranje kamenoloma Siljevec pod znak pitanja dovesti gradnju brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina.

-Ako je to zbilja tako, pa zašto onda država ne zabrani izvoz kamena? Ako država može zabraniti izvoz drvne građe (trupaca), onda na isti način može zabraniti i izvoz kamena! – rekao je Batinić.

-Također, kod izdavanja koncesije za obavljanje djelatnosti eksploatacije kamena, država može rezervirati potrebne količine šljunka određenih granulacija za državne investicije ili druge važne građevinske projekte koje provode ŽUC-ovi, Hrvatske ceste ili Hrvatske vode i time osigurati da veliki projekti ne dođu pod znak pitanja – poručio je Batinić te kazao da je, slijedom najave župana, koja je uznemirila građane,imao i upite mještana Ivanečke Željeznice.

-Što se Grada Ivanca i mog osobnog stava tiče, i dalje stoji čvrsto NE kamenolomu u Siljevcu i na tome ćemo ustrajati! – zaključio je Batinić.

print