Novosti

SUTRA POD STAROM LIPOM U IVANCU Preuzmite svoje stabalce klonirane ivanečke lipe!

Ponedjeljak

Sve građane koji su se telefonom ili preko obrasca za prijavu predbilježili za dodjelu klonirane ivanečke lipe podsjećamo da je mogu preuzeti sutra (utorak, 3. listopada) od 10 do 15 sati kod stare lipe na ulasku u gradski park.

Ovoga puta građanima je na raspolaganju bilo 150 novih stabalaca, s time da su sve raspoložive količine predbilježene u rekordnom roku.

Kako smo već izvijestili, i ove godine Grad Ivanec s podjelom klonova lipe nastavlja temeljem velikog interesa građana koji ih žele zasaditi u svojim okućnicama i na imanjima.

Svaki klon „star“ više od 600 godina

Podsjećamo, mlada stabalca uzgojena su od reznica stare ivanečke lipe koja je zasađena prije više od 600 godina, prilikom preuzimanja Starog grada od strane vitezova ivanovaca.

Projekt kloniranja Grad Ivanec provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskom, u čijem su rasadniku klonovi i proizvedeni.

Do sada je Grad besplatnu podjelu lipa organizirao tri puta, pri čemu je građanima podijeljeno 410 stabalaca.

Grad će s ovom akcijom nastaviti i ubuduće, a sve u cilju da se ivanečki drevni svjedok povijesti trajno sačuva za budućnost.

Prilikom podjela sadnica lipe svi građani dobit će i numerirani certifikat, kao potvrdu o kontroliranom podrijetlu lipe, te letak s uputama o gospodarenju otpadom.

Projekt provode Grad Ivanec i poduzetnički centar Poslovna zona Ivanec d.o.o.

Predavanje u Zelenoj učionici za srednjoškolce

Paralelno s podjelom sadnica, za učenike Srednje škole Ivanec će se, u njihovoj Zelenoj učionici, održati edukativna tribina na temu održivog gospodarenja otpadom.

Tribinu će u sklopu projekta, koji je Gradu Ivancu odobren prijavom na Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada, održati stručnjakinja za pitanja zaštite okoliša Lovorka Gotal Dmitrović, izv. prof. na Sveučilištu Sjever. Projekt se provodi uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Aktivnost podjele sadnica lipa i ove je godine povezana s obilježavanjem Europskog tjedna održivog razvoja (19.09.-8.10.)

Grad Ivanec time postaje dio europske inicijative promocije ciljeva održivog razvoja u lokalnoj zajednici.

print