Novosti

DRUŠTVO PRIJATELJA NARODNIH OBIČAJA MASKA Održana tradicionalna trebitva kuruze

Četvrtak

Svojom trebitvom kuruze, ivanečko Društvo prijatelja narodnih običaja Maska ponovno je produljilo dugogodišnji običaj održavanja tradicionalnih jesenskih berbi kukuruza te time od zaborava sačuvalo vrijedan dio starih običaja ivanečkoga kraja i Hrvatskoga zagorja.

Domaćin ovogodišnje trebitve jučer je bila obitelj Maloić iz Punikvi. Vrijedni domaćini Đurđa, Zvjezdana, Zvonko i Zdravko pripremili su sve što treba za branje i trebitvu kuruze, ali i da pogoste svoje težake.

Revna povorka berača krenula je na njivu u narodnim i radnim nošnjama. Uz pjesmu, šalu i dobro raspoloženje, berba je dobro napredovala. Kuruza se brala ručno te metala u koševe i košare. Nakon branja, kukuruz su težaki dovezli na dvorište domaćina, a potom je počela i trebitva. Očišćene klipove spretni su težaki brzo pospremili u obližnji koružnjak.

Pravo veselje i smijeh do suza su, po običaju, nastali nakon trebitve, u „jezdenju“ u komušinama, kada su se berači i beračice „pohvatali“ pa su se kuruzno kožulinje i mustači našli pod nošnjama i suknjama beračica. Time je zapravo uprizoren dio nekadašnjih običaja, kada se, nakon trebitve u škednjima, utrnulo svjetlo u petrolejkama, a što su mlade puce i dečki znali iskoristiti za valjanje u komušinama.

-Okrepa za vrijedne radnike je spremna. Naše su članice pripremile starinske slatke i slane specijalitete. Ima orehnjača, zljevki, kolača od maka, klipića, dizanih i pečenih štruklji od sira. A i roštilj je pri kraju, već diši cijelo dvorišče – pohvalila je svoje članove predsjednica Maske Vlasta Friščić.

Druženje je nastavljeno do predvečerja, uz pečene kestene i dobru kapljicu.

Tradicionalu trebitvu kuruze, kao manifestaciju kojom se od zaborava čuvaju starinski običaji, i ove godine novčano podupire Grad Ivanec.

print