Novosti

POSLOVNI KLUB IVANEC Lokalnoj poslovnoj zajednici predstavljen prijedlog proračuna Grada Ivanca za 2024. s naglaskom na programe i mjere potpora poduzetnicima

Četvrtak

U Poduzetničkom inkubatoru Ivanec jučer je održan tematski sastanak Poslovnog kluba Ivanec, asocijacije koja okuplja ivanečke gospodarstvenike. U skladu s višegodišnjom dobrom praksom Grada, na sastanku je predstavnicima lokalne poslovne zajednice predstavljen prijedlog proračuna Grada Ivanca za 2024. godinu, s posebnim naglaskom i osvrtom na programe i potporne mjere za poduzetnike.

Gradonačelnik Milorad Batinić uvodno je iznio glavne odrednice proračuna Grada Ivanca za 2024. koji predlaže Gradskom vijeću na donošenje, a koji je trenutačno u postupku javnog savjetovanja (do 26. studenog).

Batinić: Podržavam porast plaća zaposlenima

-Što se tiče porezne reforme Vlade RH, smatram  da je u njoj više dobitnika nego gubitnika, budući da će zbog ukidanja prireza i podizanja neoporezivog dijela osnovice za obračun plaća, porasti plaće zaposlenih, što svakako podržavam – izjavio je Batinić.

Međutim, kao i ostale lokalne samouprave, i Grad Ivanec novim propisima u svom proračunu za 2024. ostaje bez znatnog dijela poreznih prihoda, jer gubi prirez i smanjuju mu se sredstva od fiskalnog izravnanja. Iako se očekivalo da će država gradovima i općinama nadoknaditi manjak prihoda, što je i dosad bila praksa (to više što joj se proračun puni „kao brod“), to se nije dogodilo.

Bez poskupljenja u 2024.

U tom kontekstu gradonačelnik je poduzetnike upoznao s mjerama koje predlaže kako bi se projicirani gubitak barem djelomično pokrio te omogućila realizacija velikih projekata koji slijede, a među kojima je i gradnja dvaju dječjih vrtića, rekonstrukcija javne rasvjete na cijelom području grada te niz drugih velikih projekata u komunalu.

Kako je naglasio, ne planira se ni povećanje cijena vrtića, a ni poskupljenje komunalne naknade, jer bi to najteže pogodilo građane s najnižim primanjima.

Prijedlog je da se dio projiciranog manjka prihoda u proračunu od ukupno 953.000 eura (7,14 mil. kuna) kompenzira povećanjem niže stope poreza na dohodak sa sadašnjih 20 na 22%, odnosno, više stope s 30 na 33%.

Nastavak visokih investicija u komunalu i društvenim djelatnostima

Na proračun Grada Ivanca, s naglaskom na stavke namijenjene potporama gospodarstvu, u nastavku se osvrnula Dunja Cerovčec, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i gospodarstvo.

Programe potpora poduzetništvu i turističkoj djelatnosti te plan aktivnosti za daljnji razvitak povoljnog poslovnog okruženja detaljno je predstavila direktorica Poslovne zone Lana Labaš. Stjepan Vincek, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša ukratko je predstavio opsežan Program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture predviđen za 2024. te Program održavanja komunalne infrastrukture, koji je za iduću godinu planiran u iznosu od dosad rekordnih 3,5 milijuna eura.

O tome koliku važnost Grad Ivanec posvećuje komunalnom uređenju pokazuje i podatak da ukupna planirana vrijednost investicija u komunalu u 2024. iznosi čak 6,7 milijuna eura ili cca 50,5 milijuna kuna, što je 50% ukupnog proračuna Grada Ivanca!

Prostorno-planska dokumentacija

Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika, na sastanku je izvijestio o planiranim izmjenama prostorno-planske dokumentacije Grada Ivanca i za to vezanim velikim gradskim investicijama.

Posebno se osvrnuo na formiranje nove Industrijske zone u zapadnom dijelu Grada, površine cca 40 ha te na ukidanje dosadašnje zone sporta i rekreacije Jezera (ona se dalje nastavlja razvijati i popunjavati kao stambena zona), dok se nova zona sporta i rekreacije seli u zonu Ivanuševec.

Također, najavio je daljnji razvitak nove građevinske zone Gmajna, izmjene u zoni Malezove i Kumičićeve ulice te pojednostavljenje uvjeta gradnje u zonama povremenog stanovanja na način da se olakša gradnja turističkih objekata.

Problemi poduzetnika

U raspravu nakon predstavljanja programa svojim su se pitanjima, primjedbama i prijedlozima uključili i sami poduzetnici – Goran Ribić iz Tesle d.o.o., Nada Zver iz Ivančice d.d. Ivanec, Darko Molnar iz Hotela Orion, Dean Đurasek iz tvrtke GPT Đurasek, Zrinka Sever, vlasnica Centra PSIVA i dr.

U iznošenju svojih iskustava, predstavnici prerađivačke industrije izrazili su i zabrinutost zbog mjera povećanja plaća zaposlenima za koje smatraju da ih radno intenzivni sektor neće moći pratiti te najavili odustajanje od velikih investicija u idućoj godini.

Bilo je i pitanja o tome što se može učiniti po pitanju organiziranja javnog prijevoza radnika do tvornica i pogona u Ivancu, o mogućnostima ukidanja poreza na potrošnju, o potrebi izrade određenih strategija kako bi se zadovoljio zakonodavni okvir EU koji je već zahvatio velike poduzetnike, ali koji će se s vremenom primijeniti i na ostale itd.

Niz ograničenja za kvalitetniji rad lokalne samouprave

Na pitanja poduzetnika odgovarao je gradonačelnik M. Batinić, koji se pritom osvrnuo na dugi niz ograničavajućih okolnosti i momenata s kojima je u svom radu i funkcioniranju suočena gradska uprava.

Oni sežu od nelogičnih propisa koji se međusobno kose (npr. Grad Ivanec prima državnu potporu putem fiskalnog izravnanja, koju inače primaju svi JLS-ovi čiji su porezni prihodi ispod prosječnih poreznih prihoda u RH, a istovremeno je svrstan u grupu JLS-ova s visokim indeksom razvijenosti VI), preko nedostupnih baza podataka (od FINA-e i Porezne uprave ne mogu se dobiti podaci koji su Gradu neophodni za planiranje), pa sve do drugih presija koje se negativno odražavaju na razvitak gospodarstva (npr. Prostorni plan Varaždinske županije kojim je blokiran razvoj Industrijske zone) itd.

print