Novosti

IVKOM VODE Isporučena nova vozila za čišćenje sustava odvodnje i pražnjenje septičkih i sabirnih jama

Ponedjeljak

U sklopu projekta gradnje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec, danas su njegovu investitoru Ivkom vodama d.o.o. Ivanec isporučena dva nova vozila vrijedna 786.613 eura ili 5,92 milijuna kuna.

Jedno od njih je specijalno kombinirano vozilo za čišćenje sustava odvodnje i njegova je vrijednost 463.200 eura (3,48 mil. kn).

Drugo je specijalno vozilo za pražnjenje septičkih i sabirnih jama, a vrijedno je 323.413 eura ili 2,43 milijuna kuna.

Prvo vozilo, za snimanje i inspekciju sustava odvodnje, isporučeno je još 2021. godine, u vrijednosti 196.429 eura ili 1,48 milijuna kuna.

Dakle, ukupna vrijednost dosad isporučenih vozila je respektabilnih 983.044 eura ili 7,4 milijuna kuna.

Prije službene primopredaje vozila u poslovnim je prostorima Ivkom voda upriličen sastanak kome su, uz domaćine, nazočili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, voditelj projekta Aglomeracije Miljenko Ćupić, predsjednik Nadzornog odbora Ivkom voda Branko Putarek te predstavnici tvrtke Gradatin iz Zagreba, koja je isporučila vozila.

Obraćajući se okupljenima, direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja naglasio je da je nabava komunalne opreme jedna od sastavnih mjera u sklopu aglomeracijskog projekta. Njome je bila predviđena nabava tri vozila, i dosad su sva tri nabavljena i isporučena, čime se, po pitanju specijalnih vozila predviđenih za buduće čišćenje i održavanje sustava odvodnje, projekt zaokružuje.

Za njihovu nabavu je 70% sredstava osigurano iz europskih izvora, po 12% osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode, dok 6% izdvaja Grad Ivanec (što je ujedno  i shema financiranja cijelog projekta Aglomeracije Ivanec).

Zbodulja je nazočne upoznao i s tehničkim karakteristikama vozila te naglasio da prvo vozilo posjeduje univerzalnu opremu za čišćenje sustava odvodnje svih dimenzija, a slično je i s vozilom za pražnjenje septičkih i sabirnih jama, koje je prilagođeno i za manje sustave.

Vozila na raspolaganju i stanovnicima prigradskih naselja

Skupu se obratio i gradonačelnik M. Batinić. Ističući da nabavljena vozila, zajedno s pročistačem, čine smislenu cjelinu po pitanju budućeg održavanja sustava odvodnje i pražnjenja septičkih jama, istaknuo je da bi bez njih cijeli sustav Aglomeracije bio upitan te izrazio želju da se projekt čim prije dovrši.

-S obzirom na promijenjene klimatske uvjete, ekstremne količine kiša i velike oborinske vode, nameće se potreba čišćenja i odčepljivanja sustava odvodnje, kako bi oni i dalje bili u funkciji. Stoga ovo vozilo za čišćenje odvodnje stiže u pravo vrijeme – naglasio je Batinić.

-Jako je važno i vozilo za pražnjenje septičkih i sabirnih jama, jer će se ono za te svrhe koristiti i u prigradskim naseljima, koja sada nisu ušla u obuhvat Aglomeracije, a čiji će se sadržaj odvoziti na pročistač – poručio je gradonačelnik.

U pratnji predstavnika Gradatina, svi nazočni su u nastavku razgledali vozila te se informirali o njihovim tehničkim karakteristikama.

print