Novosti

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Bez poskupljenja komunalne naknade i vrtića, od 1. siječnja 2024. nove stope godišnjeg poreza na dohodak

Četvrtak

Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je jučerašnjoj sjednici jednoglasno donijelo Odluku o visini stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada Ivanca. Niža stopa poreza na dohodak od 1. siječnja iduće godine se sa sadašnjih 20% povećava se na 22%, a viša sa sadašnjih 30% na 33%.

Ovim povećanjem tek će se u manjoj mjeri kompenzirati velik manjak prihoda u gradskom proračunu, a do kojeg je došlo zbog novih poreznih propisa Vlade RH.

Problematiku vezanu uz ovu tematiku vijećnicima je na sjednici obrazložio gradonačelnik Milorad Batinić.

Podsjetio je da je Vlada izmijenila porezne propise na način da se njima od 1. siječnja 2024. ukida prirez i podižu porezne olakšice za građane.

Batinić: Podržavam rast plaća

-Temeljem toga se očekuje povećanje plaća zaposlenima i to je dobro. Međutim, to povećanje možda neće biti izdašno onoliko koliko to neki očekuju. Primjerice, podaci Udruge gradova Hrvatske pokazuju da će prosječna plaća od 1.590 eura u RH porasti (uz stopu od 22%) za samo 16,90 eura – izvijestio je gradonačelnik.

-Također, podaci koje smo dobili od Udruge gradova pokazuje da 55%-60%  građana Ivanca sada uopće Gradu ne plaća nikakav porez, odnosno, da Grad „živi“ od poreza i prireza koji mu plaća tek 40-45% građana. Ukidanjem prireza prva skupina neće dobiti ništa, već će plaće rasti samo onima s višim primanjima. Zato sam i dosad često isticao da je prirez najsocijalniji porez, jer ga plaćaju samo građani s višim primanjima, koji tako svojim uplatama u proračun i više doprinose razvitku Grada – istaknuo je Batinić.

Ističući da podržava porezno rasterećenje i podizanje poreznih olakšica koje će rezultirati povećanjem plaća, Batinić je naglasio i  negativnu stranu Vladinih propisa, a to je golem pad poreznih prihoda u lokalnim proračunima.

Posljedica propisa Vlade RH - velik pad prihoda u proračunu Grada Ivanca

U tom kontekstu osvrnuo se i na izjavu premijera Andreja Plenkovića proteklih dana u Varaždinu o tome da je notorna laž da JLS-ovi gube sredstva zbog Vladinih poreznih propisa.

-Izračun ne laže - svi gradovi i općine u Hrvatskoj suočavaju se s velikim proračunskim rupama. Konkretno, ukupno projiciran manjak prihoda u proračunu Grada Ivanca za 2024.godinu iznosi više od 953.000 eura ili 7,17 milijuna kuna! – istaknuo je gradonačelnik.

-Na žalost, iako se očekivalo, Vlada lokalnim samoupravama nije nadoknadila pad prihoda koji je prouzročila tako što im je svojim odlukama ukinula dosadašnje prihode. Umjesto toga, uoči izbora im je prebacila „lopticu“ te im prepustila da se same snalaze oko toga kako će pokriti manjkove u proračunu i osigurati održivo funkcioniranje svojih gradova i općina - izjavio je Batinić.

Na štetu lokalne samouprave

Činjenicu da je Vlada prepustila gradovima i općinama da sami formiraju svoje porezne stope ocijenio je kao odricanje države od vlastitog fiskalnog suvereniteta pa ćemo, umjesto jedinstvenih poreznih stopa na razini države, od 1. siječnja iduće godine imati onoliko stopa koliko je u Hrvatskoj JLS-ova.

Osvrnuo se i na dosadašnje Vladine porezne propise koji su zadnjih godina uvijek išli na štetu lokalne samouprave te to dokumentirao podatkom o tome da se zbog takvog zakidanja proračun Grada Ivanca od 2019. do 2023. godine povećao tek za 10%, i to usprkos povećanja zaposlenosti, otvaranja novih poduzeća i novih radnih mjesta.

Brojke ne lažu!

-Unatoč izjavi premijera Plenkovića, brojke ne lažu. I proračun Grada Ivanca zbog Vladinih propisa pada po svim osnovama: gubimo sredstva od prireza 465.800 eura (3,5 mil. kn), zbog smanjenja poreza na dohodak slijedom povećanja poreznih olakšica od 382.500 eura (2,88 mil. kn), a smanjuju nam se i prihodi od fiskalnog izravnanja za 105.000 eura (787.500 kn). S time da moramo imati na umu i to da prihodi od fiskalnog izravnanja (pomoć koju od države primaju svi JLS-ovi čiji su porezni prihodi po glavi stanovnika manji od prosjeka države) nisu sigurni, tj. država ih može ukinuti – dokumentirao je gradonačelnik.

Zbog svega navedenog, a kako bi se osigurala daljnja provedba već započetih, ali i novih projekata i osigurao daljnji održiv razvoj Grada, vijećnici su prihvatili prijedlog da se korekcijom stopa poreza na dohodak barem djelomično kompenzira pad prihoda u proračunu. Uz naglasak da će podizanje poreznih stopa pokriti tek manji dio proračunske „rupe“ od spomenutih 7,17 mil. kuna.

Bez poskupljenja komunalne naknade i vrtića

Vijećnici su prihvatili i novu Odluku o porezima Grada Ivanca, pri čemu je gradonačelnik Batinić izjavio da u idućoj godini neće biti poskupljenja komunalne naknade, a niti podizanja ekonomske cijene vrtića.

I dok o ovim, krucijalnim temama od važnosti za fiskalnu održivost gradskog proračuna i budućnost građana na sjednici nije bilo rasprave, koplja su se zato „lomila“ oko izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća: o tome tko Vijeću može predlagati njegove izmjene i dopune, da li je ova točka na dnevni red stavljena protuzakonito, o tome zašto vijećnici moraju raspravljati s mjesta, a ne s govornice, koje propise poštivati u slučaju nedorečenosti propisa - zakone ili opće akte itd.

Dvije pauze

Gradonačelnik M. Batinić naširoko je obrazložio cjelokupnu problematiku te nedoumice pokušao otkloniti tumačenjem Ministarstva uprave koje su gradske pravne službe zatražile na tu temu. Oporba je bila drukčijeg mišljenja, nije uvažila iznesene argumente, pa su se radi konzultacija tražile čak dvije pauze.

Predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras tražio je od gradonačelnika da ovu točku povuče s dnevnog reda. Međutim, smatrajući da je on njen ovlašteni predlagač, što je i potvrđeno tumačenjem Ministarstva uprave, Batinić je to odbio.

Predložio je da se  Izmjene i dopune Poslovnika prihvate u predloženom obliku, uz zaključak da Odbor za Statut i Poslovnik u suradnji s gradskim pravnim službama tijekom narednih 60 dana izradi potpuno nov Poslovnik, da ga uskladi sa odredbama drugih, vezanih zakona i dopuni novim odredbama, koje neće izazivati dileme.

Pošto je to odbijeno, prišlo se glasovanju, a prijedlog gradonačelnika odbijen je sa 7 suzdržanih  (HDZ, HSU, nezavisni vijećnik, NS-Reformisti) i dva protivna glasa (SDP).

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno donijeli novi Program modernizacije nerazvrstanih cesta za razdoblje 2024.-2027. U novom programu su evidentirane i prometnice u nadležnosti ŽUC-a (županijske i lokalne ceste), s utvrđenih stvarnim stanjem, frekvencijom prometa i ocjenom o tome što je na njima potrebno učiniti kako bi bile sigurne za promet te s prijedlogom učešća Grada Ivanca u njihovoj modernizaciji. Program je proslijeđen i ŽUC-u.

Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju trgovačkog društva Čistoća Varaždin u 2022. godini.

Tijekom sjednice vijećnici su riješili još nekoliko radnih pitanja, dok je gradonačelnik M. Batinić na aktualnom satu odgovorio na 16 vijećničkih pitanja.

print