Novosti

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA 2023. OPG Štefanko – Friščićev mlin u Prigorcu osvojio Brončani suncokret!

Petak

OPG-u Štefanko, odnosno Friščićevu mlinu u Prigorcu, na jučerašnjoj dodjeli nacionalnih nagrada „Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award“ održanom u Osijeku, dodijeljena je prestižna nagrada - Brončani suncokret u kategoriji „Ruralno turistički projekti“!

Svečanost je 11. put održana u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

Nagradu je ponosno preuzeo Stjepan Friščić, svima nama dobro poznati „dobri duh“ melina u Prigorcu.

Nagrada je stigla u pravo vrijeme, jer S. Friščić je upravo jučer proslavio svoj 80-ti rođendan. Želimo mu sve najbolje i da nam još dugo melje brašno u svome mlinu, a OPG-u Štefanko iskrene čestitke na osvojenoj nagradi i dugogodišnjem doprinosu razvoju ivanečkoga turizma!

Prekrasan Friščićev mlin je za ovu nagradu kandidirala Turistička zajednica Grada Ivanca u suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

Upoznajte Friščićev mlin

Evo i turističke razglednice Friščićeva mlina.

Iznad Prigorca, a u podnožju Ivančice, izvire potok Bistrica. Visinska razlika između izvora i ušća u Bednju od 200 metara omogućavala je još prije 150 godina, kada nije bilo struje, razvoj mlinarstva u našemu kraju.

Friščićev mlin jedna je od glavnih i popularnijih turističkih atrakcija na području Ivanca do kojeg se dolazi cestom koja vodi prema Ivančici. Riječ je o privatnom mlinu i jedinom preostalom od nekadašnjih 20-ak, koliko ih je bilo na potoku Bistrici, a koji još uvijek melje.

Nakon što je izvan funkcije bio 30-ak godina, Stjepan Friščić obnovio ga je 2004. godine uz pomoć TZ Grada Ivanca s ciljem očuvanja mlinarske tradicije ovog područja, ali i uključivanja u turističku ponudu. S godinama se ta ponuda proširivala pa je tako danas mlin mjesto na kojem se može vidjeti i isprobati proces mljevenja žita i kupiti brašno proizvedeno od starih sorti žitarica.

Mlin se nalazi uz izvor pitke vode i dio je turističko-edukativne šetnice Ivanečki mlinarski put. Kao jedini u funkciji, privlači izletnike i planinare na putu do vrha Ivančice, od kojih su mnogi postali i stalni kupci proizvoda iz mlina. OPG u ponudi ima različite vrste brašna, kao što su heljdino i kukuruzno, iz vlastite proizvodnje. Osim turista, posjetitelji mlina često su školska i vrtićka djeca.

Friščićev mlin pravi je čuvar ivanečke mlinarske tradicije u prekrasnom okruženju i hladu gustih šuma na putu prema „krovu“ Hrvatskog zagorja.

print