Novosti

MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA Premijerno izdanje Noći muzeja 2024.

Ponedjeljak

Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec u petak se, 26. siječnja, pridružio manifestaciji Noć muzeja 2024. U ime organizatora, UDVDR-a i HVIDR-e Ivanec, na svečanosti otvaranja brojnim okupljenim učenicima i posjetiteljima obratili su se predsjednik UDVDR-a Ljudvek Cikač i voditelj Memorijalnog centra Zvonimir Grđan.

Memorijalnu građu posjetiteljima su predstavile učenice 8. e razreda OŠ Ivanec Eva Levanić, Melani Mudri i Lana Putarek, polaznice županijskog Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest, uz asistenciju voditelja edukacijskog programa MC-a Pjera Jagetića i njihove mentorice dr. sc. Suzane Jagić.

Učenice su nazočnima prezentirale glavni postav (fotografije, ratne dokumente, registarske tablice, vojne i policijske oznake i dr.), zatim, dragovoljačku postrojbu koja je sudjelovala u obrani Bosanske Posavine te odore policije i Hrvatske vojske, kao i jednu zarobljenu uniformu tzv. Milicije Krajine, zarobljenu u Oluji.

Noći muzeja su se izložbom etno predmeta pridružili i članovi Ivanečkog kluba kolekcionara Boris Krznar, Božena Carević i Vesna Štruklec, dok je Martin Lukavski izložio svoju bogatu numizmatičku zbirku.

Nakon otvaranja, centar je obišlo 80-ak učenika te brojni drugi posjetitelji iz Ivanca i okolnih gradova i općina.

Svečanosti otvaranja odazvali su se i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Snježana Hunjet i predsjednik Gradskog vijeća Ivanec Zdenko Đuras. Tijekom večeri, izložbeni postav obišli su i gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Organizatori ističu kako su ugodno iznenađeni odazivom posjetitelja te kako je Memorijalni centar postao mjesto na kome se na jednom mjestu može vidjeti velik dio povijesti ivanečkoga kraja iz doba stvaranja suvremene hrvatske države.

Tijekom večeri organizirano je i neformalno druženje s posjetiteljima uz tople napitke i kolače koje su za ovu priliku pripremile supruge branitelja, kolekcionarke, planinarke i školske kuharice. Noć muzeja suorganizirali su OŠ Ivanec, Planinarski klub Ivanec, Ivanečki klub kolekcionara i UDVDR Maruševec.

 

print