Novosti

PRIJEVARE NA INTERNETU MUP pokrenuo preventivnu kampanju „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“

Četvrtak

Zbog učestalih prijevara kojima su građani izloženi na Internetu i društvenim mrežama, MUP Hrvatske pokrenuo je preventivnu kampanju pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“. Cilj kampanje je upozoriti građane na opasnosti kibernetičkog kriminala te istaknuti mjere prevencije i zaštite.

Naime, budući da su društvene mreže i Internet prerasli u neizostavan dio našeg svakodnevnog života, postale su iznimno privlačne i kibernetičkim  kriminalcima. 

Koristeći neinformiranost, nepažnju i nedovoljno iskustvo korisnika društvenih mreža i platformi, oni koriste razne načine kako bi prevarili svoje žrtve te od njih izvukli novac, materijalna dobra ili vrijedne informacije.

Najčešće je riječ o prijevarama s računima, direktorskim i investicijskim prijevarama, prijevarama putem online kupnje,a na popisu čestih prijevara su i romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernim programima za mobilne uređaje i sl. 

Na žalost, posljedice takvih prijevara često su vrlo ozbiljne i dovode do financijskih gubitaka, narušavanja ugleda i velikog emocionalnog stresa žrtava i njihovih obitelji.

U cilju upozoravanja građana na posljedice takvih prijetnji, MUP Hrvatske je u sklopu navedene kampanje izradio web stranicu https://webheroj.hr/

Riječ je o platformi za informiranje i edukaciju o modalitetima kibernetičkog kriminaliteta te mogućim oblicima samozaštite. 

Stoga prenosimo zamolbu MUP-a - posjetite navedenu stranicu i informirajte se o svemu što vam može pomoći u prepoznavanju prijevara na društvenim mrežama.

Jer, upozoravaju u MUP-u, ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom. Ako primijetite bilo što sumnjivo, svakako to prijavite policiji.

print