Novosti

POLJOPRIVREDNO REDARSTVO GRADA IVANCA Poziv svim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta - redovito čistite njive, vinograde, voćnjake…

Srijeda

Poslovi kontrole održavanja poljoprivrednog zemljišta u Gradu Ivancu obavljaju se u sklopu Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša – Odsjeka za komunalno gospodarstvo.

Poljoprivredni redar kontrolira da li vlasnici/korisnici čiste i održavaju svoje poljoprivredno zemljište, izdaje rješenja građanima s nalogom da urede zapuštene površine, a može izreći i novčanu kaznu.

U praksi, redarka u brojnim slučajevima intervenira i po prijavi nezadovoljnih građana, koji se često javljaju u gradsku upravu te traže od službi da njihove susjede, koji su zapustili svoje poljoprivredne površine, zakonski prisili da ih očiste. Pritom uvijek navode iste razloge, a to je da se s takvih, zapuštenih zemljišta, na njihove, obrađene površine šire korov, trnje i šikara te životinje koje žive na takvim staništima.

Također, građani često traže da se intervenira i kod vlasnika zapuštenih vinograda iz kojih se zlatna žutica širi na zdrave nasade.

Stoga je poljoprivredna redarka redovito na terenu i kontrolira održavaju li vlasnici i posjednici svoje oranice, vrtove, livade, pašnjake, voćnjake, vinograde i dr. Također, kontrolira održavaju li svoje živice i međe, poljske putove, kanale oborinske odvodnje i dr.

Uoči li zapušteno poljoprivredno zemljište, na kućnu adresu poslat će vam rješenje s nalogom da svoju površinu u propisanom roku uredite i privedete poljoprivrednoj namjeni. Ako u navedenom roku vlasnici/posjednici to ne učine, poljoprivredna redarka izdat će im prekršajni nalog kojim će im biti utvrđena novčana kazna.

Stoga i ove sezone apeliramo na sve vlasnike poljoprivrednih površina da ih redovito čiste, a naročito da poštuju naloge koji im stižu iz poljoprivrednog redarstva, kako se ne bi moralo prići sankcioniranju, a to je ono najnepopularnije, što nitko ne želi.

print