Novosti

SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA U 2024. Za savjetodavnu i operativnu pomoć u prijavi javite se Projektnom uredu grada Ivanca

Četvrtak

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojoj mrežnoj stranici objavio je Izmjene i dopune uvjeta i kriterija za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Objavljena je i nadopuna tehničkih uvjeta kao i obavezni sadržaj punomoći, koji građani mogu koristiti kako bi ovlastili drugu osobu za podnošenje prijave u njihovo ime. Također, na stranicama je dostupan i obrazac Izjave prijavitelja, koji uključuje i obrazac za suglasnost suvlasnika. 

Objava javnog poziva, kao i zaprimanje prijava, kreće od 13. ožujka 2024. godine od 9:00 sati. Ako ste zainteresirani za prijavu na ovaj poziv, za savjetodavnu i operativnu pomoć možete se obratiti Projektnom uredu za EU fondove na mail: [email protected] ili na telefon 042/645-485.

Kao što je istaknuto, građani će od 13. ožujka sa stranica Fonda moći preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu. Riječ je o elektroničkim verzijama dokumenata koje će se trebati popuniti osnovnim podacima o kući i informacijama o planiranim mjerama energetske obnove odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Prijave će se podnositi kroz prijavnu aplikaciju u koju će se građani prijavljivati preko Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS), a poveznica na prijavnu aplikaciju će biti objavljena u sklopu Javnog poziva. (Su)vlasnik obiteljske kuće prijavu će moći podnijeti samostalno ili je u njegovo ime može podnijeti opunomoćenik. Ako prijavu podnosi opunomoćenik u ime prijavitelja, u prijavnu aplikaciju je obvezno učitati i specijalnu punomoć za podnošenje prijave na javni poziv, ovjerenu od javnog bilježnika.

Prijaviti se mogu mjere za povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora (vanjski zidovi, krov, podovi, stropovi), zatim zamjena postojeće stolarije ovojnice grijanog prostora novom, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske ili toplinske i rashladne energije (dizalice topline, sustav sa sunčanim toplinskim kolektorima, kotao na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao), postavljanje fotonaponske elektrane za proizvodnju energije za vlastitu potrošnju te izvedba nove infrastrukture za punjenje električnog vozila.

Za kuće oštećene u potresu će biti moguće dobiti do 80% prihvatljivih troškova investicije, dok svi drugi vlasnici obiteljskih kuća (koje zadovoljavaju kriterije Javnog poziva) mogu računati na do 60% sufinanciranja.

Sve detalje poziva možete pronaći  OVDJE.

Osnovne informacije o financiranju i načinu prijave za sufinanciranje možete dobiti putem e-maila [email protected] ili na kontakt brojeve 01/6459-747 i 01/6448-453.

print