Novosti

GRADSKO VIJEĆE Gradonačelnik M. Batinić predlaže novi model sufinanciranja smještaja u vrtić za svu djecu, bez obzira na to pohađaju li gradski ili privatne vrtiće ili su smještena kod dadilja

Petak

Za srijedu, 20. ožujka, sazvana je nova sjednica Gradskog vijeća Ivanec. Zbog hitnosti tematike, na dnevnom redu je, uz redoviti Aktualni sat, samo jedna točka, a to je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te usluge brige o djeci koje pružaju obrti dadilja.

Temeljem upita roditelja, razgovora i sastanaka s njima, prikupljanja podataka o ekonomskim cijenama privatnih vrtića i obrta dadilja te ažuriranja podataka o broju djece s područja grada Ivanca koja ih pohađaju, a čiji su se roditelji našli pogođenima znatnim povećanjem ekonomske cijene privatnih vrtića (dok se cijena gradskog nije povećala od 2019. godine), gradonačelnik Milorad Batinić vijećnicima će predložiti donošenje izmijenjene i dopunjene Odluke o sufinanciranju smještaja predškolske ustanove.

Namjera je da se njome ispravi nepravda i diskriminacija djece proizašla iz Odluke Vlade RH o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. te kaos koji je izazvala u provedbi. Isto tako, da Grad Ivanec novim mjerilima sufinanciranja omogući svim roditeljima da smještaj svoga djeteta u predškolskoj ustanovi plaćaju podjednako, bez obzira na to pohađa li dijete gradski ili privatni vrtić na području grada Ivanca ili u susjednim sredinama ili je smješteno kod dadilja.

I nova odluka koncipirana je na način da Gradu Ivancu svako dijete vrijedi jednako, po načelu - ista cijena za isti program za roditelje s podjednakim primanjima.

Ako Gradsko vijeće usvoji prijedlog gradonačelnika, u tom slučaju bi se, sukladno predloženim novim mjerilima sufinanciranja, troškovi smještaja u vrtiće i kod dadilja obračunavali od 1. ožujka. A to znači da bi roditeljima računi, koji im stižu u travnju za ožujak, trebali biti osjetno manji.

Sjednica će početi u 18.30 sati, a kao i obično, moći ćete je pratiti uživo, putem live stream prijenosa Radio Sjevernog FM-a na FB stranici Grada Ivanca te na društvenim mrežama eIvanec.com i sjeverni.info

print