Novosti

ZELENA ČISTKA U SUBOTU, 20. TRAVNJA Pripremni sastanak s predstavnicima mjesnih odbora i udruga – u slučaju kiše, akcija se odgađa

Ponedjeljak

Ako je suditi po odazivu predstavnika mjesnih odbora i udruga pripremnom sastanku za ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2024., koji je u petak, 12. travnja, održan u Poduzetničkom inkubatoru Ivanec, i odaziv ovogodišnjoj akciji koja se planira za subotu, 20. travnja, bit će velik. No, odmah istaknimo i to da u ovom trenutku prognoze za subotu nisu obećavajuće, a to znači da se, u slučaju kiše, akcija odgađa, pa ćemo o novom datumu Čistke obavijestiti naknadno.

Na sastanku su dogovorene pojedinosti o načinu sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, o opskrbi sudionika vrećama i rukavicama, o preuzimanju namirnica za pripremu obroka (za odrasle) i sendviča (za djecu i mlade) kojima će Grad počastiti sve sudionike te o komunikaciji s komunalnim redarima i gradskim službama.

Batinić: Još ima neodgovornih…

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Milorad Batinić:

-Na žalost, otpad kao temu još nismo „skinuli“ s dnevnog reda. Još uvijek ima neodgovornih građana koji otpad odlažu u prirodu. Također, kao zajednica, još uvijek dovoljno ne odvajamo otpad, iako su za to na području našega grada osigurani svi uvjeti. Stoga je, uz uklanjanje odbačenog otpada kako bismo ponovno imali čistu prirodu, cilj akcije pobuditi ekološku i moralnu svijest pojedinaca da to što rade nije dobro – naglasio je Batinić.

Pozvao je sve volontere da odbačeni građevinski otpad ne uklanjaju sami, već da obavijeste Grad koji će ga onda zbrinuti putem Ivkoma.

Također, pozvao je na oprez i poručio im da ne riskiraju svoju sigurnost spuštajući se na strme i potencijalno opasne lokacije.

Uz zahvalu svima koji će i ove godine darovati svoje  vrijeme za čisti okoliš, pozvao je sve sudionike da se nakon akcije zadrže na tradicionalno dobrom druženju uz grah, koji mjesni kuhari i kuharice pripremaju u društvenim i lovačkim domovima širom našega grada.

Apel: Zelena čistka isključivo za otpad iz prirode

Okupljenima se obratila i Marina Hudika, savjetnica za zaštitu okoliša, koja im je zahvalila na odluci da i ove godine odvoje slobodno vrijeme i pridruže se najvećoj gradskoj ekološkoj akciji. Ujedno je obavijestila sudionike o tehničkim aspektima Zelene čistke, uz zamolbu da skupljen otpad grupiraju i sortiraju kako bi ga Ivkom d.d. istog ili sljedećih dana mogao što jednostavnije preuzeti i zbrinuti.

Ponovno je upućen apel i zamolba da se u Zelenoj čistki skuplja otpad isključivo iz prirode, jer prvenstveni cilj je da se ukloni otpad iz prirode, a ne da se akcija koristi za čišćenje podruma i tavana od krupnog otpada.

Svaki građanin ima pravo jedanput na godinu besplatno dovesti krupni otpad u reciklažno dvorište Ivkoma u Ivancu te su građani pozvani da iskoriste to pravo.

Gdje i kada preuzeti namirnice?

Ana Jagetić, više stručna suradnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, informirala je nazočne o svim pojedinostima oko preuzimanja zaštitnih rukavica, vreća za otpad te namirnica za pripremu obroka (grah, hamburger, kruh), a koje Grad Ivanec tradicionalno osigurava kako bi se nakon akcije za sve sudionike pripremio topli obrok u mjesnim društvenim i lovačkim domovima.

Bude li u subotu kiše, Zelena čistka se odgađa, a o novom datumu svi sudionici bit će obaviješteni pravodobno.

Prijavnica za sudjelovanje i obrazac sa svim kontaktima gradskih službi dostupni su u privitku ovoga teksta.

print