Novosti

U ČAST POGINULIH BRANITELJA Marijan i Slavko Martan danas krenuli na 300 km dug pješački pohod od Ivanca do Vukovara

Četvrtak

Jutros u 6.30 sati Slavko i Marijan Martan krenuli su na 300 kilometara dug pješački pohod od Ivanca do Vukovara.

Cilj im je da ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan (Slavkov brat), pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Simbolično, početna točka njihova puta bila je u centru grada, kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, gdje im je organizaciji UDVDR-a Ivanec, koji je preuzeo logistiku njihova puta, priređen ispraćaj.

Uz zahvalu Slavku i Marijanu na odluci da krenu u ovaj zahtjevni pothvat, ali i braniteljskim i drugim udrugama, policiji, Gradu Ivancu i svima ostalima koji će im na njihovu putu pružiti potporu i omogućiti im da se osjećaju sigurno, okupljenima se obratio predsjednik UDVDR-a Ljudvek Cikač.

Među ostalim, istaknuo je simboliku njihova pothvata, s obzirom na to da na put do Vukovara kreću dan nakon početka obilježavanja obljetnice VRO Bljesak i na 33. obljetnicu pogibije 12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu, na današnji dan 1991. godine.

Tražili smo malo, dobili puno!

Nazočnima se kratko obratio Marijan Martan:

- Želja za ovakvim pohodom za poginule branitelje u meni je sazrijevala dulje vrijeme. Obratili smo se za potporu UDVDR-u; tražili smo tek malu potporu, a dobili smo puno. Zahvaljujem svima! – izjavio je M. Martan.

U nastavku su im riječi ohrabrenja uputili i načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, izaslanik predsjednika Gradskog vijeća Nikola Sedlar, gradski vijećnik, a u ime djelatnika Srednje škole Ivanec (Marijan je umirovljeni djelatnik SŠ) sretno putovanje poželio im je prof. Branko Šaško.

Dobre želje putnicima je, u ime Grada Ivanca, uputio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić te im čestitao na želji da ovim pothvatom odaju počast poginulima:

Za vaš pothvat čut će cijela Hrvatska!

- Želim vam dobru fizičku spremu i mentalnu snagu, da izdržite izazove koji su pred vama. Svi skupa bit ćemo s vama na putu dugom 300 km. Grad Ivanec pružit će, zatreba li, svu potrebnu

dodatnu logistiku – poručio je Friščić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Snježana Hunjet kazala je da resorno ministarstvo podržava sve aktivnosti usmjerene na zdravlje branitelja i njegovanje vrijednosti Domovinskog rata.

- Za vaš pothvat će se čuti širom Hrvatske, a vaš hod za branitelje bit će popraćen – poručila je S. Hunjet te im poželjela puno snage i zdravlja.

Ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec putnike je na njihov pješački pohod ispratio molitvom te im poklonio krunice.

- Još niste ni krenuli, a vašim činom već ste povezali cijelu Hrvatsku! – napomenuo je vlč. Kosec.

Nakon oproštaja od obitelji, rodbine i prijatelja, Slavko i Martan krenuli su prema Vukovaru. Put ih vodi kroz pet županija, a očekuje se da će na cilj, a on će biti na Memorijalnom groblju u Vukovaru, stići za 10 dana.

Želimo im svu sreću na putu dugom 300 km!

print