Novosti

OKONČAN MEMORIJALNI POHOD DUG 300 KM Marijan i Slavko Martan nakon 10 dana pješačenja stigli u Vukovar!

Ponedjeljak

Nakon 10 dana i prevaljenih 300 kilometara, Marijan i Slavko Martan u subotu su, 11. svibnja, uspješno okončali svoj pješački pothvat od Ivanca do Vukovara na koji su, u čast poginulih branitelja s područja bivše Općine Ivanec, krenuli u četvrtak, 2. svibnja.

Završetak njihova puta službeno je završen na mostu vukovarskog heroja Jeana-Michela Nicolliera, gdje su ih dočekali domaćini, predstavnici Grada Vukovara i Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Vukovar te predstavnici organizatora – UDVDR-a i HVIDR-e Ivanec i Gradskog vijeća Ivanec. Nakon dolaska odana je počast Nicollieru te svim poginulima u obrani Vukovara i u Domovinskom ratu, a poklon poginulima uslijedio je i kod bijelog križa na obali Dunava.

Zahvalivši svima koji su bili uključeni u ovaj pothvat te Marijana i Slavka ugostili i na njihovom im dugom putu pružili svu logistiku i potporu, predsjednik UDVDR-a Ivanec Ljudvek Cikač posebno je zahvalio i njima samima što su na ovakav poseban način izrazili zahvalnost za žrtvu poginulih u Domovinskom ratu.

Izraze zahvalnosti i čestitke na zahtjevnom poduhvatu uputio im je i Darko Dimić, pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara, te naglasio koliko je važno čuvati sjećanje na sve stradale i širiti istinu o strahotama kakve su se dogodile u Vukovaru, kako se takvo zlo više nikad i nigdje ne bi ponovilo.

-Sada mi je srce na mjestu - kazao je u uvodu svoga kratkog obraćanja Marijan Martan, prenijevši Slavkove i svoje osobne zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se njihova misija uspješno pretoči u djelo.

Naime, ovakav način odavanja počasti poginulima bila je njegova osobna višegodišnja želja, to više što je Marijanov i Slavkov prijatelj Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske Roda, poginuo 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Prigodne poklone uručili su im tom prilikom voditelj projekta Zvonimir Grđan i predsjednik HVIDR-e Vjekoslav Špac, a pridružio se i Nikola Sedlar, izaslanik predsjednika Gradskog vijeća.

Inače, izaslanstvo ivanečkih braniteljskih udruga je Marijana i Slavka „presrelo“ u subotu ujutro i prije dolaska u Vukovar, na legendarnoj Trpinjskoj cesti, nakon čega je počast poginulim vukovarskim herojima odana u Lovasu, na Spomen području Ovčara, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i drugdje.

U povratku se ivanečko izaslanstvo u Višnjevcu susrelo s kolegama iz UDVDR-a Podružnice Osječko-baranjske županije, koje je također pomoglo u realizaciji ovoga pothvata, a kojima je tom prilikom uručen prigodan dar u ime Grada Ivanca.

Na svom putu do Vukovara Marijan i Slavko propješačili su pet županija, a na njihovom putu pomogli su im brojni prijatelji i poznanici, braniteljske i rekreacijske udruge, Crveni križ, gradovi, općine, županije i mnogi drugi. Hvala svima!

 

print