Novosti

REVOLT U PUNIKVAMA U Punikve planirano preseljenje dijela korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici (dosadašnjeg Odgojnog doma Pahinsko) – mještani pokrenuli peticiju!

Srijeda

Vijest da će se dio štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici (što je, nakon transformacije ustanove, novi naziv Odgojnog doma Pahinsko) iz ustanove preseliti u unajmljenu kuću u Punikvama, izazvala je revolt i zabrinutost mještana ovoga naselja. Potvrđuje to i podatak da su nezadovoljni mještani pokrenuli potpisivanje peticije, a predstavnici Vijeća Mjesnog odbora pomoć su zatražili od Grada i gradonačelnika Milorada Batinića.

O namjeri preseljenja nije bio informiran nitko

Kao što je poznato, Centar za pružanje usluga u zajednici je državna ustanova, koja se nalazi pod ingerencijom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Važno je naglasiti da o namjerama i planovima preseljenja dijela štićenika u Punikve nije bio informiran nitko: ni Grad Ivanec kao jedinica lokalne samouprave koju bi se prvu trebalo konzultirati kad je riječ o ovako osjetljivim i bitnim temama za lokalno stanovništvo, a još manje oni kojih se to najviše tiče – mještani Punikvi. A među njima vri.

S obzirom na to da je Grad Ivanec o svemu službeno obaviješten tek prije par dana, kada je, nakon što je postalo jasno da bi situacija mogla eskalirati, o tome u Uredu gradonačelnika gradsko vodstvo prvi put informirala v.d. ravnateljice Centra Stanislava Erdelja, gradonačelnik Milorad Batinić tu je temu pokrenuo na jučerašnjoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Tom je prilikom zatražio od ravnateljice da o svemu iz prve ruke informira članove Vijeća.

Namjera: U Punikve do 8-ero štićenika

Evo što je o tome rekla ravnateljica S. Erdelja:

-Ideja je da se korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici presele u objekt organiziranog stanovanja, gdje bi živjeli i boravili uz 24-satno prisustvo odgojitelja. Prikladan objekt za to našli smo u Punikvama i plan je da u njemu boravi do osmero štićenika. Napominjem da nikakav ugovor do sada nije potpisan – izjavila je ravnateljica.

Kako je naglasila, riječ je o mladim dečkima koji su prošli kroz tretman i pred završetkom su školovanja, što znači da ih čeka potraga za poslom i sve ono što s tim ide.

Erdelja: Pružite im šansu!

-Međutim, usporedo ih je potrebno pripremiti za samostalni život na način da se sami znaju snaći – oprati rublje, očistiti prostore, pripremiti si hranu i sl. Drugim riječima, potrebno ih je socijalizirati, a namjera je da se to učini na način da im se organizira zajednički samostalni život u spomenutom objektu u Punikvama i ja vas sve skupa molim da im pružimo šansu – apelirala je Erdelja.

Riječ je, tvrdi, o dečkima koji ne čine nikakva kaznena djela. Oni već sada samostalno izlaze, druže se, prisutni su u Ivancu i s njima nema nikakvih problema.

-Potreban im je samo taj zadnji poticaj da se uključe u zajednicu i da im se pruži šansa da prođu kroz sve ono što prolaze svi mladi, to više što su svi oni zapravo djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. A to znači - ili bez roditelja ili su od najranije dobi bili udomljeni. I to je populacija s kojom stvarno puno radimo – pojasnila je S. Erdelja

Načelnik PP Ivanec Danijel Leskovar potvrdio je da se s Centrom komunicira na dnevnoj bazi te da policija nema evidentiranih kaznenih ni prekršajnih djela nastalih prilikom izlazaka štićenika u Grad. Nekih sitnijih i povremenih čarki zna biti na samom smještaju, ali, kazao je, riječ je tek o manjim djelima tipičnim za vršnjačku dob.

„To nije poželjna praksa rada“

M. Batinić podsjetio je da građani još uvijek pamte negativni kontekst Odgojnog doma Pahinsko u prošlosti, kada su građani imali velikih problema s dijelom problematičnih štićenika, raznih imovinskih delikata i uništavanja privatne i javne imovine.

-S obzirom na sve to kao i na činjenicu da o namjerama preseljenja štićenika u Punikve nitko nije bio konzultiran, stječe se dojam da je sve bilo rađeno u tajnosti te se sada ovime lokalna zajednica i građani stavljaju pred svršen čin. To nije dobar ni poželjan način rada. Predlažem Vijeću MO-a da sazove zbor građana te da se na skup pozove i ravnateljica Centra kako bi građanima dala sve potrebne informacije i odgovorila na njihova pitanja – zaključio je Batinić.

print