Novosti

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Usvojen prvi rebalans gradskog proračuna za 2024. godinu, s prvobitno planiranih 13,23 raste na 17,18 milijuna eura

Četvrtak

Gradsko vijeće Ivanec jučer je pod predsjedanjem Zdenka Đurasa održalo svoju 35. sjednicu te na njoj, nakon redovitog Aktualnog sata, razmotrilo 27 točaka dnevnoga reda. Među ostalim, jednoglasno je usvojilo Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Ivanca za 2023. godinu, sa svim pratećim programima koji su sastavni dio integralnog proračuna, te donijelo Odluku o raspoređivanju ostvarenog viška prihoda od 1,51 milijuna €.

U nastavku su jednoglasno donesene i prve ovogodišnje Izmjene i dopune proračuna kojima se, s prvobitno planiranih 13,23, gradski proračun za 2024. povećava na 17,18 milijuna €.

Većinom glasova vijećnika, uz protivljenje dva vijećnika SDP-a, donesena je i Odluka o kreditnom zaduženju Grada Ivanca za 2,65 mil. € za potrebe modernizacije javne rasvjete u svim naseljima na području grada Ivanca.

Niz odluka

Jednoglasno je donesen i cijeli niz drugih akata iz djelokruga rada Gradskog vijeća. Usvojena su izvješća o poslovanju u 2023. Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice i čitaonice i Muzeja planinarstva Ivanec.

Donesene su odluke o kojima se regulira način ostvarivanja prednosti pri upisu u gradski vrtić (usklađivanje s nacionalnom regulativom). Vijećnici su donijeli i Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Ivanca za 2024. godinu, koja će zaslužnima biti dodijeljena na svečanosti u povodu Dana grada u lipnju, te Odluku o objavi Javnog poziva za izbor članova Savjeta mladih Grada Ivanca.

Donesena je i Odluka o koeficijentima za obračun plaća i službenika u upravnim tijelima Grada Ivanca, a kumulativno povećanje plaća u iznosu od 11% na isti će se način primijeniti i na plaće djelatnika gradskog vrtića, Knjižnice i Muzeja planinarstva.

Doneseno je i više odluka iz segmenta komunala (Odluka o nerazvrstanim cestama i o popisu NC na području Grada Ivanca, o sanaciji neaktivnog eksploatacijskog polja mineralnih sirovina Tiglin-Horvacka), iz segmenta gradskih potpora (turizam, poduzetništvo) te unapređenja zaštite od požara.

S obzirom na to da je dosadašnji član Gradskog vijeća Mihael Slunjski (SDP) podnio ostavku na ovu dužnost, u Vijeću ga je zamijenio stranački kolega Karlo Strugar.

Prvi rebalans proračuna za 2024.

U nastavku se detaljnije osvrćemo na najvažniju točku dnevnog reda – prvi ovogodišnji rebalans kojim se, kako je već naglašeno, prvobitno planirani proračun za 2024. povećava za 4,57 mil. € te sada iznosi 17,81 mil. €.

U uvodnom obrazloženju gradonačelnik Milorad Baitnić istaknuo je da su glavni razlozi ovakvog povećanja preneseni višak prihoda, znatan rast poreznih prihoda te rast prihoda od komunalnih naknada i komunalnog doprinosa, što je pozitivan odraz intenzivne gradnje i investicija kojima svjedočimo u Ivancu.

Usto, razlog rebalansa je i zakonska obveza Grada da u proračun uvrsti i sredstva za projekte koja je Grad u međuvremenu privukao iz EU i nacionalnih izvora. Riječ je o sredstvima za SRC Lančić-Knapić, za energetsku obnovu stare škole Salinovec, za nabavu sprava za novo dječje igralište u krugu Dječjeg vrtića Ivančice, o sredstvima koja se doznačavaju za gradnju dječjih vrtića u Ivancu i Radovanu i dr.

Skrenuo je i pažnju na to da su kod kreiranja proračuna za 2024. godinu za radove na planiranim projektima bile projicirane cijene povećane za 25-30%. Međutim, u međuvremenu je došlo do novog rasta cijena tako da su rebalansom iznosi za projekte ponovno morali biti povećani za daljnjih 25%.

Nastavak dosadašnjih i otvaranje novih projekata

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić je, nastavno na to, najavio nastavak provedbe svih lani započetih projekata, ali i otvaranje novih.

- Radovi na dovršetku uređenja SRC-a Lančić trebali bi početi početkom ljeta. Ove godine bit će izvedeni i svi radovi na energetskoj obnovi stare škole Salinovec s ciljem njena stavljanja u funkciju za rad svih mjesnih udruga. Osigurana su i sredstva za neke dodatne troškove na gradnji dječjeg vrtića u Radovanu. Kreće i izrada projektne dokumentacije za trim stazu Ivanečka jezera. Još uvijek se borimo s posljedicama lanjskih poplava i bujica, a najveći su problem klizišta (od kojih je najkritičnije u Margečanu). Iako smo prošle godine na području grada imali štete od poplava od cca 2 milijuna eura, od Vlade RH smo za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda dobili tek skromnih 5% od ukupnog iznosa, tako da se sa svim tim moramo nositi sami – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

- Nadalje, radi se i na aktiviranju nove građevinske zone Gmajna, pri čemu nas najviše koči velik broj zahtjeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Iako su, u odnosu na plan, troškovi modernizacije nerazvrstanih cesta za ovu godinu porasli više od 50%, odlučili smo da zbog takvog poskupljenja nećemo odustati od modernizacije dijela dionica, već ćemo ih sve nastojati odraditi onako kako je i planirano – zaključio je M. Friščić.

print