Novosti

REKONSTRUKCIJA VODOVODA Izvode se radovi u Ul. Jezerski put i u Knapiću, uskoro kreću i u Punikvama

Ponedjeljak

Prema informaciji Ivkom voda Ivanec d.o.o., nastavljaju se radovi na rekonstrukciji vodovoda na dionicama u naseljima i ulicama u obuhvatu gradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracija Ivanec.

Radovi na polaganju glavnog cjevovoda završili su u Ulici A. Cesarca (slijedi i izvedba priključaka), gdje je na dionici od kapelice do Matišića položeno oko 400 metara vodovodnih cijevi. Također, vodovod se polaže i u Knapiću, a prošlog tjedna je polaganje novog cjevovoda počelo i u Ulici Jezerski put, od Jezera do kbr. 71, odvojak prema Novoj ulici.  Očekivano trajanje ovih radova je oko mjesec dana.

Prema informaciji Ivkom voda d.o.o., investitora ovoga projekta, za dva do tri tjedna počet će i rekonstrukcija vodovoda u Punikvama.

Rekonstrukcije vodovoda izvodit će se i u Kaniži, Kaniži-Gečkovcu, Vuglovcu, Kraševcu, u Ulici braće Radića, u Vinogradskoj ulici, u Ulici Otokara i Pavice Hrazdira te u Ulica Bistrica.

Polaganje novih vodovoda je nužnost, jer sadašnji su stari više od 50 godina, a česta puknuća cijevi dovode do velikih gubitaka vode i poremećaja u vodoopskrbi.

Zašto se tako dugo čekalo?

Naglašavamo da se ovi radovi izvode na dionicama na kojima je nova kanalizacija već postavljena u sklopu projekta Aglomeracije. Međutim, te ulice nakon obavljenih radova nisu sanirane ni asfaltirane upravo zato što se očekivalo da će ubrzo nakon kanalizacije krenuti i radovi na vodovodima.

Međutim, očekivanja da će se u nekom razumnom i prihvatljivom roku preko Hrvatskih voda riješiti financiranje rekonstrukcije 10,5 km vodovoda nisu se ostvarila, a niti je bilo dopušteno da se radovi na vodovodima izvode usporedo s onima na kanalizaciji.

Umjesto toga, čekanja na dozvole i provedbe procedura od strane birokratiziranog državnog aparata odužila su se izvan svih granica razuma, na gotovo dvije godine.

A za vrijeme dok su se čekala očitovanja Hrvatskih voda i stav o tome hoće li odobriti financiranje vodovoda, građani su trpjeli (i još trpe) prašinu, blato, šljunak, udarne rupe i štete na vozilima i privatnoj imovini, što s punim pravom izaziva njihov revolt i ogorčenje.

Radovi intenzivirani

U međuvremenu su Hrvatske vode osigurale sredstva za vodovode, a nakon što su riješeni i problemi s plaćanjem, sada su se radovi napokon intenzivirali. Nakon polaganja vodovoda i izvedbe priključaka slijedi sanacija i asfaltiranje svih raskopanih prometnica. Završetak svih planiranih 14 dionica vodovoda očekuje se do kraja 2024. godine.

Ugovorom koji je direktor Ivkom voda Ranko Zbodulja potpisao s Hrvatskim vodama, za gradnju spomenutih 10,5 km novih vodovoda u prigradskim naseljima i u ivanečkim ulicama osigurano je cca 1,4 milijuna eura. Od toga se 80% osigurava iz europskih sredstava (NPOO), dok po 10% osiguravaju Hrvatske vode i Ivkom vode.

print